Kako spriječiti pretjerano znojenje

ana-zibar-slika

Izlučivanje znoja u pretjeranim količinama kako bi se tijelo moglo ohladiti nazivamo pretjeranim znojenjem. Pretjerano znojenje obično zahvaća područje ispod pazuha, dlanove i stopala, a osim otežavanja normalnih aktivnosti, pretjeranim znojenjem se mogu izazvati i sram te socijalna anksioznost.

Znojenje je proces pomoću kojeg tijelo održava normalnu tjelesnu temperaturu i kojim se rashlađuje. Normalna tjelesna temperatura je ispod 37 stupnjeva, a znojenjem se izbacuju nepotrebne tvari i toksini iz tijela.

U prosjeku se dnevno luči 7 dl znoja, a znojenje se javlja kao odgovor na vanjske faktore poput topline, nervoze, raznih aktivnosti koje uključuju mnogo kretanja i pretilost.

Uzroci znojenja

Znojenje zna biti i normalan odgovor na postojanje infekcije u organizmu, a stanja poput klimakterija ili trudnoće se javljaju kao posljedica povišenih razina hormona. Konstantno znojenje se zna javljati i kao posljedica pretjerane aktivnosti štitnjače.

Pretjerano znojenje koje se javlja tijekom dana ispod pazuha, na dlanovima i tabanima se naziva žarišna hiperhidroza koja obično prestaje po noći i nije povezana s postojanjem ili nastankom patološkog procesa u organizmu.

Žarišno znojenje je često uvjetovano emocionalnim faktorima, a može se javiti kao posljedica straha, anksioznosti ili ljutnje te može biti uzrokovano generaliziranim simpatičkim podražajem koje je potaknuto stresom.

Gustatorno kušačko znojenje

Oko usnica se može javiti gustatorno kušačko znojenje koje se javlja prilikom konzumacije vruće ili vrlo začinjene hrane, ali i aromatičnog i vrućeg pića. U većini slučajeva uzrok ovakvog znojenja je nepoznat, ali može biti prisutno i kod stanja poput ozljeda parotidne žlijezde, dijabetičke neuropatije ili herpes zostera.

Pretjerano znojenje koje zahvaća cijelo tijelo, a javlja se u svako doba dana i noći može biti posljedica konzumacije određenih lijekova te stanja poput hiperaktivnosti štitnjače, klimakterija i anksioznosti.

Prekomjerno znojenje se najčešće javlja za vrijeme ljetnih mjeseci te u slučaju iznenadne slabosti ili mučnine, ali i tijekom povećane tjelesne aktivnosti.

Medicinski uzroci pretjeranog znojenja

Medicinski uzroci pretjeranog znojenja su groznica, problemi u radu srca, leukemija, menopauza, tuberkuloza, endokarditis, anksiozni poremećaj, preaktivna štitnjača, lijekovi poput beta blokatora i tricikličkih antidepresiva te stres.

Liječničku pomoć je potrebno zatražiti onda kada se pojavi naglo znojenje i ako znojenje otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti ili ako se javljaju noćna znojenja bez poznatog uzroka. Pretjerano znojenje uzrokuje povlačenje iz društva i uznemirenost.

Prirodni lijekovi protiv znojenja

Prirodni lijekovi za pretjerano znojenje su: sok od rajčice, krumpir, pšenični sok, kokosovo ulje, grožđe, prirodni ocat, čaj od kadulje, soda bikarbona i kukuruzni škrob, tanin i ulje čajevca.

Savjetuje se da se svaki dan popije čaša svježeg soka od rajčice kako bi se smanjilo prekomjerno znojenje, a osim rajčice na kožu se može nanijeti i krumpir izrezan na kriške. Potrebno ga je malo protrljati rukama kako bi oslobodio svoj sok i nanijeti ga na područje na kojem se pojavljuje prekomjerno znojenje.

Samo jedna čaša pšeničnog soka na dan može uvelike smanjiti prekomjerno znojenje, a kokosovo ulje pomiješano s 10 grama kamfora može u potpunosti kontrolirati noćno znojenje. Potrebno je samo ovu mješavinu nanijeti na područja koja su sklona prekomjernom znojenju i masirati taj dio kože 10 minuta dok se ne upije.

Prekomjerno znojenje može smanjiti i grožđe koje uravnotežuje temperaturu tijela, a dnevno je potrebno pojesti samo jednu šaku bobicu grožđa.

Mješavina prirodnog i jabučnog octa uvelike smanjuje pretjerano znojenje, a potrebno je pomiješati jednu žlicu jabučnog i dvije žlice prirodnog octa pa dobivenu mješavinu konzumirati tri puta na dan pola sata prije ili poslije obroka.

Čaj od kadulje je pogodan lijek za sprečavanje prekomjernog znojenja, a potrebno je kadulju skuhati u toploj vodi, pa ju pustiti da se ohladi i onda popiti. Potrebno je konzumirati dvije šalice čaja od kadulje na dan.

Soda bikarbona i kukuruzni škrob su odlična kombinacija koju treba nanijeti na područja koja se prekomjerno znoje i ostaviti da djeluje pola sata nakon čega se ispere. U mješavinu se može dodati i eterično ulje kako bi napravili prirodni dezodorans.

Čajevi koji sadrže tanin su najbolja alternativa za znojne ruke, a potrebno je skuhati čaj i kada se voda ohladi uroniti dlanove u njega. Stopala ili dlanove je potrebno namakati najduže pola sata.

Ulje čajeva isto može biti od velike pomoći, a potrebno ga je primijeniti na mjesta koja su sklona prekomjernom znojenju. Rezultati se osjete već nakon nekoliko dana korištenja. Ulje čajevca se ne preporučuje osobama koje imaju osjetljivu kožu.

I za kraj sol koja je isto jako dobra, a koja se pomiješa sa sokom od limete i primijeni na mjesta koja su sklona prekomjernom znojenju.

Kako smanjiti znojenje

Kako bi maksimalno smanjili mogućnost pretjeranog znojenja trebate izbjegavati stres, birati higijenska sredstva koja imaju blagi sastav, redovito depilirati područja koja se znoje, smršavjeti, unijeti dovoljno tekućine u organizam, prestati koristiti agresivne gelove za tuširanje, sapune i dezodoranse, prestati konzumirati drogu, alkohol i cigarete, nositi odjeću od prirodnih vlakana poput pamuka, izbjegavati sintetičke tkanine poput poliestera te ograničiti konzumaciju grickalica i slastica.

 Autor: Ana Zibar