Papiga tigrica

papiga tigrica

Papige tigrice žive u suhoj unutrašnjosti Australije, u velikim jatima. One posjeduju iznimne osobine, zbog čega su postale omiljeni kućni ljubimci. Divlje tigrice su teške 40 grama, a duge 18 centimetara, dok su pripitomljene tigrice koje žive u zatočeništvu znatno manje.

Boja divljih tigrica je svijetlo zelena sa žutim glavama, te imaju pruge koje im se prostiru preko krila i leđa. Kljun tigrice je maslinasto zelene boje, a kada odrastu spol im se može prepoznati prema boji nosnica, koji je kod mužjaka plave boje, a kod ženki smeđe boje.

Divlje tigrice rade gnijezda u rupama drveta, a iznesu 4 do 6 jaja, kojima treba 18 do 21 dan da inkubiraju. Jaja koja tigrice izlegnu su su bijela bez pruga, i duga su 1 do 2 centimetar. Mladi su slijepi kada se izlegnu, a progledaju tek deseti dan života. Desetog dana mladima se oči počinju otvarati i perje im počinje rasti. Pravo perje se razvije tek oko trećeg tjedna starosti, kada se može raspoznati koje će boje biti. Kada navrše 1,5 mjesec, mladi su spremni za samostalan život.

Papige tigrice su vrlo društvene životinje, pa se zbog toga smatraju idealnim kućnim ljubimcima. Najbolje ih je imati u paru, kako bi uvijek imale društvo i kako im ne bi bilo dosadno. Ukoliko želite da se papigica usredotoči samo na vas, ne bi smjela imati društvo svoje vrste, samo što joj tada morate svoju pažnju posvetiti u potpunosti ako želite da bude sretna. Naravno najsretnija će biti, ako ćete joj pružiti društvo njene vrste.

Ove papigice vole oponašati ljudski govor i zvukove koji ih okružuju, zbog čega su ljudima još interesantnije i zbog čega ih ljudi još više vole. Kako bi se fizički i psihički pravilno razvijala potrebno joj je društvo njene vrste.

Krletka koja joj je potrebna treba biti dovoljno velika kako bi mogla raširiti svoja krila i protegnuti se, te kako bi mogla malo poletjeti ukoliko osjeti potrebu za time. Ako imate više papiga, trebate imati i veću krletku.

Autor: A.Z., Foto: shanii/freeimages