Bebe i ishrana

hranjenje-bebe

Došla je beba, a s time je započelo potpuno novo razdoblje u životu kada treba razmišljati o tome, što je najbolje za bebu, odnosno što joj sve treba osigurati. Beba je došla kući i trebate se pobrinuti za njezinu ishranu. Za bebu je zasigurno najbolje da je što duže na majčinom mlijeku budući da ono osigurava svu potrebnu količinu energije i nutrijenata za rast i razvoj bebe.

Majčino mlijeko djetetu osigurava prijeko potreban imunitet stoga ne treba žuriti s kašicama, koje dijete počinje dobivati nakon što se skine s majčinog mlijeka.

Treba napomenuti kako prije navršenog 4. mjeseca života dojenče refleksno gura svoj jezik prema van, a taj je refleks bitan za dojenje i dozvoljava dojenčetu da proguta samo tekućinu.

Tek između 4. i 6. mjeseca života, refleks se počinje postepeno gubiti, a u tom se periodu kod većine djece razvija mehanizam gutanja tako da mogu premještati hranu u ustima, odnosno kašica može pronaći svoj put do želuca.

U tom periodu beba počinje pokazivati i druge znakove da je spremna na čvrstu hranu, a to su situacije kada pokazuje interes za ono što drugi jedu, zatim kada žvaće i guta dok gleda druge kako jedu, nakon što je još uvijek gladna nakon što se podoji te tako što počinje kontrolirati gornje dijelove tijela, pokreće ih naprijed kad je gladna i zabacuje glavu unazad kad je sita.

Uvođenje čvrste hrane smatra se postepenim procesom, a vrijeme uvođenja individualno je za svako dijete i prije svega ovisi o djetetovom razvoju. Treba napomenuti kako uvođenje čvrste hrane ne znači da se prestaje s dojenjem.

Ono se i dalje nastavlja, a ostaje primarna hrana do kraja prve godine. Bebe koje su dojene lakše probavljaju čvrstu hranu, jer majčino mlijeko sadrži enzime koji potpomažu probavi masti, proteina i ugljikohidrata.

Početak hranjenja s kašicama započnete s jednom čajnom žličicom, s tim da se prve kašice pripremaju od pojedinačnih namirnica i to svakih 4-5 dana kada ponudite novu namirnicu. Bitno je spomenuti kako se prve kašice ne smiju pretjerano soliti i šećeriti te začinjavati jakim začinima.

Dakle prvo idu voćne, a nakon njih i povrtne kašice kao što su juhe te variva od mrkve, špinata i blitve. Povrće se prvo kuha a zatim i propasira. Nakon voća i povrća slijede žitne i mesne kašice. Prve žitarice su riža i kukuruz, a nakon što počne žvakati, možete početi s kombinacijama juhe, tjestenine. Privikavanje na meso započinje prvo s juhicama.

Autor: S.Š. Foto: Dirk Ott/Shutterstock