Zašto je važno prijateljstvo

zašto je važno prijateljstvo

Teško je zamisliti život bez prijatelja, oni su sastavni dio našeg života. Usrećuju nas, razvesele kada smo tužni, bodre, savjetuju. Njih čovjek sam bira. Mnogi se slažu s time kako je pravog prijatelja iznimno teško pronaći i kada ih čovjek ima u svom životu najčešće se radi o jednoj, najviše dvije osobe. Jasno je zašto je važno prijateljstvo.

Lažna prijateljstva su svakodnevica i njih čovjek ima bezbroj kroz život, a samo prava opstaju. Kada jednom doživite razočaranje teško možete dati novu priliku i šansu prijateljstvu, osobito kada se radi o povjerenju, iskrenosti, pouzdanju.

No, ponekad je prijateljstvo nešto najljepše i najdublje po pitanju međusobnih odnosa. Prijateljstvo je jednostavno, no s druge strane iziskuje uzajamno davanje.

Nije dovoljno da su drugi uz vas, morate i vi biti uz njih, kada je teško, kada su sretni, kad doživljavaju najljepše, a i najteže trenutke. U današnjem svijetu to je pravo bogatstvo, a iskren prijatelj je zlata vrijedan.

Pravo prijateljstvo sastoji se od velike odgovornosti. Prema svojim prijateljima morate imati odgovornost i obavezu. Prijateljstvo nipošto ne znači koristoljublje. Ako se s nekim družite zbog koristi ili on s vama, to nipošto nije pravo prijateljstvo.

Pravo prijateljstvo znači veliko poštovanje i to obostrano. Poštovanje je vrlo bitno u svakom odnosu, a tamo gdje ga nema, ne postoji ni normalan odnos. Volite svog prijatelja sa svim njegovim manama i prihvatite ga takvoga. Imati povjerenja u nekoga je danas rijetkost, a kada to steknete dobili ste pravo bogatstvo.

Pravi prijatelji su uvijek tu i ne bi vas izdali niti u kojem slučaju. Otvorite se svom prijatelju, povjerite mu, recite svoje osjećaje. Otvoreno srce i povjeravanje pridonosi zbližavanju. Za pravog prijatelja otvarate svoje srce i dajete mu posebno mjesto, a oni vam zauzvrat daju svoju ljubav.

Prijateljstvo znači i oprostiti i tražiti oprost. Budite veliki i čistog srca i naučite nekoga zagrliti i tražiti da vam oprosti ako ste pogriješili. Onaj pravi će vam oprostiti, a nemojte iskorištavati njegovu dobrotu i iste greške ponavljati.

Život nije jednostavan, donosi i dobro i loše, kroz život ćete imati padove i uspone, a ako imate ruku koja vas cijelo vrijeme drži imate sve. Ruka prijateljstva je nešto najdivnije što čovjek može postići u međusobnom ljudskom odnosu. Pravo prijateljstvo je rijetkost, a ako ga imate onda ga čuvajte.

Autor: M.Š., Foto: wavebreakmedia/Shutterstock