Osobine pravog prijatelja

osobine pravog prijatelja

Pravo prijateljstvo je rijetkost i oni koji ga imaju su sretnici. Svi su prošli mnoga razočaranja po pitanju prijateljstva. Dok ste mlađi imate širok krug prijatelja, koji se s odrastanjem filtrira. Ako vam ostanu 2 prava prijatelja, to je bogatstvo.

Iskrenog prijatelja prepoznajete po tome da je uvijek tu uz vas kada vam je potrebna pomoć, koji dijeli i tugu i sreću s vama, briše suze s lica kada plačete i smije se s vama kada ste sretni.

On ima razumijevanja i svaki vaš “teret na leđima” nosi s vama i za vas. Prijatelj se raduje s vama u uspjesima, bezuvjetna je podrška u porazima. Bili vi na vrhu ili dnu on vam je jednaki rijatelj. Takav prijatelj kroz život stvara osjećaj sigurnosti.

Pravi prijatelj je vaša najveća potpora u nedaćama, ličnost koja će u bilo koja doba noći doći biti tu za vas i tješiti vas, ličnost kojoj ćete povjeriti najveću tajnu, a on će zauvijek šutjeti o tome i ponijeti ju sa sobom u grob. On vas prihvaća takve kakvi jeste i uvijek će imati interesa za vas.

Pravog prijatelja ne ljuti vaša sreća i uspjeh, nikada vas namjerno neće povrijediti. Reći će vam iskreno kada griješite i ispraviti vas na pravi put. On poštuje odluke.

Kada mislite da niste u pravu neće vas kritizirati, već će prigovoriti i na lijep način reći gdje griješite i kakvu štetu radite sebe i drugima. Pomoći će vam da ispravite pogreške.

Na pravo prijateljstvo uvijek možete računati, bez obzira na brak, djecu, udaljenost, posao, jer on će uvijek naći vremena i mjesta da bez razmišljanja bude kraj vas.

Za rođendan će se uvijek sjetiti i smisliti način kako da vas uveseli. Sva životna događanja rado će dijeliti s vama, bez obzira koliko ste udaljeni. Telefonski poziv uvijek mogu obaviti i tu nema opravdanja.

Kroz život ćete se sigurno posvađati i naići na prepreke u prijateljstvu. Bitno je oprostiti, biti iskren i priznati pogreške. U svakom prijateljstvu ima zamjeranja i svađa, ali i tada ćete moći prepoznati ono pravo.

S pravim prijateljem se ne trebate slagati u svemu i imati iste stavove i mišljenja, već se trebate podupirati, biti iskren kad su u pitanju prigovori, biti podrška kada je toliko potrebna i biti oslonac kada druga osoba klone.

Autor: M.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock