Kako izabrati ženu ili muža

Kako izabrati ženu ili muža, Foto: makelessnoise/Flickr

Dobro i sretno izabrati bračnog partnera velika je sreća. To znači naći čovjeka koji nas ne samo fizički privlači nego s kojim imamo zajedničke interese, ciljeve, zajedničke nazore , pa i ukus. Nemoguće je složiti se i sretno živjeti s čovjekom koji ima suprotne želje od naših (iako je u praksi često tako), koji ima drukčije poglede na život i koji nalazi interese na drugim područjima nego mi.

Teško je dijeliti život s čovjekom koji je ravnodušan prema onome što nas uzbuđuje ili se strasno zanima za ono što nas ostavlja hladnim. Za takav bračni par može se reći da ne govore istim jezikom. Osim razumijevanja i osjećajne povezanosti, važan činilac u braku je i seksualan život, ali ma kako bio skladan, on nije vječan, i ako u zajedničkom životu postoji samo ta komponenta u životu bračnih drugova, nastat će razočaranje i praznina. Osjećaj povezanosti, odanosti i pravog prijateljstva u kasnijim će godinama zamijeniti seksualni zanos prvih godina braka.

POBUDE ZA BRAK

Često se djevojke udaju bez ljubavi, za prvog mladića koji naiđe, da bi se oslobodile roditeljske stege za koju misle da ih previše sapinje. Neke opet, došavši u godine kad je običaj da se djevojka uda, pohrle sasvim nepromišljeno u brak, još više ih se udaje iz materijalnih interesa, a vrlo je često žalostan motiv za brak neželjena trudnoća. U takvim brakovima nema mnogo nade za sklad i sreću , jer je ljubav, naročito u spolnom životu žene, mnogo važnija nego u muškarca.

Muškarci često misle da su zaljubljeni kad osjete seksualnu želju za nekom djevojkom, pa se u toj trenutnoj zanesenosti lako odlučuju za brak, osobito ako inače nemaju mogućnosti da utaže svoj u seksualnu glad. No kako bio taj poriv jak, on sam po sebi još nije razlog za sklapanje braka, jer je spolni nagon suviše hirovit i nepostojan da bi se na njemu mogao sagraditi zajednički život na dulje vrijeme. Seksualna zainteresiranost može se produžiti samo onda ako nije važna samo spolnost jednog čovjeka, nego i njegova cjelokupna ličnost. Ima muškaraca koji u određenoj dobi misle na brak da bi sredili svoj život i osigurali seksualni život bez svih neugodnih uzbuđenja što neženje prate. Neki ulaze u brak iz materijalnih razloga ili iz želje da putem žene podignu svoj socijalni položaj. Te i slične pobude sigurno neće pridonijeti da brak uspije i da se održi.

Foto: makelessnoise/Flickr