Dean Pelić, poznati hrvatski maneken

dean pelić
Dean Pelić

Zgodan, visok, crne kosi, predivnih očiju i pogledom koji oduzima dah, mogli bismo tako opisati kako bi trebao izgledati maneken koji se želi profesionalno time baviti i to baš u Hrvatskoj. Kako postati uspješan u svijetu mode u sljedećim će nam rečenicama ispričati mlad i sada već i više nego uspješan Dean Pelić.

Lice mnogih kampanja prošle godine, između ostalog za dizajnera Martina Arbanasa, Jamnicu Ginger, Dane Vjenčanja i Bluesun Hotele u Milanu je odradio nekoliko snimanja, mnogo castinga, kao i showroom za slavnog Johna Galliana.

Otkud želja za manekenstvom (modelingom) odnosno kako je sve počelo?

Zapravo i nije bila neka želja. Nisam se mislio time baviti, a sve je počelo slučajno, na nagovor prijateljice. Jedno vrijeme bavio sam se statiranjem na televiziji i u serijama i onda odlučio snimiti nekoliko fotki i odnijeti u agenciju. Dogodilo se ono što nisam uopće očekivao, a to je da su bili oduševljeni sa mnom i pitali me gdje sam bio do sada :-) te rekli kako ću sigurno puno raditi. Tako je i bilo. Prvi posao uslijedio je nakon nekoliko dana, a potom su se ubrzo zaredali još mnogi poslovi.

Je li bilo prioritetnije završiti studij ili si svoje obaveze izvršavao paralelno?

Uvijek sam znao svoje prioritete, a u ovom slučaju to je bio studij. Završio sam sve u roku. Znalo je nekad biti frka, puno posla, a sljedeći dan kolokvij ili ispit, ali na kraju se sve stigne. Sjećam se, jednom su mi se u nekoliko dana posložile revije, snimanja i ispitni rokovi tako da me je bilo na sve strane. Trčanja, kašnjenja, polaganja, snimanja… ali tada najbolje funkcioniram.

Kako izgleda tvoj radni dan?

U inozemstvu radni dan uglavnom zna potrajati od jutra pa sve do mraka. Tako sam dosta puta znao iz stana izaći u 8 ujutro, a vratiti se u 8 navečer. Sve ovisi imaš li snimanje, revije, showroom ili samo castinge. Snimanja i revije jesu zahtjevniji poslovi i sam posao, ali i pripreme znaju biti dugi. Dok recimo sa castinzima završiš brže, ovisno koliko ih imaš na dan i naravno na kojim su lokacijama. Dobar dio dana privedeš i u metrou vozeći se na razne lokacije. Naime, nisu svi castinzi ili go&see kao ni poslovi u samom centru grada, zna se dogoditi da do nekog mjesta van grada putuješ i više od sat vremena. Tako sam nekoliko puta u Milanu išao van grada na poslove odnosno na castinge. U Hrvatskoj je situacija potpuno drugačlja. Castinzi su u usporedbi sa recimo Milanom, puno rijeđi, kao i količina posla.

Aktivan si na društvenim mrežama, koliko ti to pomaže u poslu i radiš li sve sam ili stoje stručnjaci iza svega?

Jesam, više manje. Koliko god nekad htio da nisam na društvenim mrežama, s druge strane vidim da sam toliko u tome da ne znam kako bi funkcionirao bez toga. Što se tiče posla i društvenih mreža, pa rekao bi da je to dobar način za promociju kao i za kontakt sa ljudima u istoj branši. Smatram da društvene mreže mogu samo pomoći u ovom poslu.

Što bi poručio onim muškarcima koji se možda predomišljaju i ne znaju da li bi krenuli u svijet mode?

Ni ovaj kao ni svi drugi poslovi nisu za svakoga, ali zašto ne probati ako misliš da možeš odnosno imaš predispozicije za to. Što se tiče nekakvih fizičkih predispozicija, rekao bih da je visina između ostalog glavni preduvjet. Naravno, jak karakter i zanimljiva osobnost također jesu važni. Nije sve u izgledu. I na kraju krajeva, što se nas dečkiju tiče, ne znam nijedan drugi posao u kojem se može upoznati toliko lijepih cura :-)

Koji su tvoji daljnji planovi?

Imam puno ambicija i ciljeva koje želim ostvariti. Upravo sam u fazi planiranja. Slijedi mi nekoliko poslova još u Hrvatskoj i nadam se da odmah idem dalje. Gdje? Još ne mogu sa sigurnošću reći, ali nekoliko ponuda imam pa ću u dogovoru sa svojom agencijom odlučiti što bi bilo najbolje. Nadam se još mnogim kampanjama, putovanjima, novim ljudima i svemu ostalome što ovaj posao donosi.