Kako napraviti vrtni ribnjak

vrtni ribnjak

Vrtni ribnjaci su neodoljiv ukras vrta i često su svi pogledi s pravom usmjereni upravo prema njima. Uz to, prava su mala oaza u koju je dovoljno samo pogledati kako bismo se opustili. Stoga, mnogi u svom dvorištu ili vrtu žele imati vodeni vrt, odnosno vrtni ribnjak. Riječ je vodenoj površini u kojoj ili oko koje rastu vodene biljke ili biljke koje za rast traže više vlage i vode. U ribnjacima mogu živjeti i ribe ili neke druge divlje životinje kojima je za život neophodna voda, iako to nije pravilo.

Vrtni ribnjak se preporučuje izgraditi kod početnog uređivanja vrta jer je riječ o velikoj intervenciji u vrtu. Posebice ako se odlučite za betonski vrtni ribnjak.

Gdje postaviti vrtni ribnjak

Postavite ribnjak u samo središte vrta na osunčano mjesto s nešto malo sjene koje će mu pružiti okolno grmlje i drveće. Ako imate manji vrt i odlučite se za manji i plići ribnjak, on bi trebao biti više zaklonjen od sunca kako se voda u njemu tijekom ljetnih vrućina ne bi pregrijala. Najbolju sjenu postići ćete sadnjom močvarnih i priobalnih biljaka na južnoj strani ribnjaka.

Ne preporučuje se ribnjak postaviti na sjevernu stranu vrta jer se u njegovim udubinama zadržava hladni zrak te pored visokih stabala. U takvim uvjetima, biljke neće dobro rasti.

Ribnjak se najlakše može napraviti u močvarnim područjima s visokim podzemnim vodama. Tada će biti dovoljno iskopati jamu koja će se sama napuniti vodom. Ipak, takvi povoljni uvjeti su rijetki, jer je veliki problem u ovom slučaju prevelika količina vode.

Izrada vrtnog ribnjaka

Ukrasni ribnjaci se obično rade od nepropusnog sloja koji se postavi u tlo. No, budite oprezni ako ste na području gdje ima puno podzemnih voda. U slučaju obilnih oborina, voda se može podignuti i oštetiti ribnjak.

Odličan izbor je postavljanje stepenastog bazena jer ćete tako moći uzgojiti više vrsta biljaka. Naime, lopočima najbolje odgovara dublja voda u sredini ribnjaka, a većina ostalih vodenih biljaka može uspjeti i u plićoj vodi.

Ribnjaci nepravilnog oblika imat će i prirodniji izgled, a mogu se napraviti i dijelovi od različitih vrsta biljaka. Ovakvi ribnjaci bi trebali imati barem dvije različite dubine kako bi se mogle saditi razne vrste vodenih biljaka.

Kod većih ribnjaka postoji mogućnost da se napravi i više razina, a to su:

  • močvarni dio (dubine do 15 centimetara)
  • priobalni dio (dubine do 25 centimetara)
  • plitka voda (dubine od 30 do 40 centimetara)
  • duboka voda (dubina viša od pola metra)

Dubina ribnjaka će ovisiti o biljkama koje ćemo saditi u ribnjaku, ali i samoj svrsi ribnjaka. Želite li imati manji ribnjak u kojem će biti biljni i životinjski svijet, njegova dubina bi trebala biti do 35 centimetara. Za veći ribnjak s ribama, dubina bi trebala biti barem jedan metar kako se voda ne bi smrznula tijekom zimskih mjeseci.

Postavljanje zadanog oblika ribnjaka (plastični kalup)

Danas rijetko tko izrađuje sam starinske, betonske, ribnjake jer za njihovu izradu treba puno vremena, rada i truda. Stoga, želite li u vašem vrtu ribnjak koji ćete postaviti tijekom vikenda, odličan izbor su gotovi, moderni i tvornički oblikovani ribnjaci. Veliki plus im je što se lako postavljaju i održavaju.

Položite kupljeni ribnjak na mjesto na kojem ćete ga postaviti te oko njegovih rubova položite kolce koje ćete na kraju povezati konopcem. Tako ćete dobiti oblik vašeg budućeg ribnjaka. Maknite plastični kalup sa strane i iskopajte rupu orijentirajući se prema označenim oblicima.

Oblik provjeravajte tako da postavljate ribnjak u rupu, a rupa bi trebala biti nešto šira od ribnjaka kako bi se on kasnije lako ispunio.

Kod kopanja ćete trebati provjeriti i razinu, odnosno dubinu ribnjaka. To ćete najlakše učiniti tako da preko rubova postavite dasku te metrom izmjerite dubinu od vrha daske do dna iskopa. Razinu provjerite još jednom na kraju kada ribnjak položite u rupu.

Ribnjak na kraju napunite vodom, a oko rubova utisnite zemlju.

Postavljanje obloženog bazena s plastičnom podlogom

Kako biste se odlučili za oblik ribnjaka i isplanirali njegov izgled, najlakša metoda je da se poslužite gumenom cijevi za zalijevanje vrta. Uz pomoć nje odredite oblik bazena. Prema postavljenoj cijevi iskopajte rupu do dubine koju želite. Ostavite nešto pliću stepenicu dužine 23 centimetara na polovini udubine. S ruba uklonite travu kako biste ga na kraju mogli popločiti.

Važno je da rub bazena bude ravan, stoga na kraju još jednom provjerite da budete sigurni. Oko rubova postavite kolce na udaljenosti od 90 centimetara te provjerite razinu.

U sloju od 12 milimetara postavite pijesak duž cijele površine bazena, uključujući i njegove bočne dijelove.

Umetnite plastičnu podlogu za ribnjak u otvor, a njegove krajeve učvrstite ciglama. Napunite bazen vodom i maknite cigle kako bi podloga prirodno mogla utonuti pod težinom vode. Ako primijetite nabore, uklonite ih tako što ćete rastegnuti podlogu.

Sada možete ukloniti višak materijala, ali ostavite 15 centimetara po rubovima jer ćete ga prekriti kamenim pločama.

Izradite žbuku od jednog dijela cementa i tri dijela pijeska pa u nju utisnite kamene ploče koje ćete položiti oko bazena.

Izgradnja ribnjaka od betona

Izgradnja betonskih vrtnih ribnjaka zahtijevan je posao koji je potrebno prepustiti profesionalnim radnicima koji imaju potrebnu opremu, ali i znanje o gradnji. Pri gradnji ovakvih bazena bit će potreban bager.

Prednost betonskih ribnjaka je svakako njegova veća izdržljivost nego kod ribnjaka napravljenih od plastične podloge ili kalupa.

Kod gradnje ovakvih bazena na mjestima na kojima bi temperature mogle pasti ispod nule, treba postaviti stijene koje će biti pod kutom od 30 do 45 stupnjeva kako bi se unaprijed izbjegle bilo kakve štete.

Suhe, betonske bazene treba tretirati premazom koji će zatvoriti beton i spriječiti da se vapnenac izlučuje u vodu. Voda se u ribnjak ulijeva tek kada je on potpuno suh. Nakon toga se dva tjedna prati pH vode. Ako je on neutralan, odnosno 7, mogu se postaviti biljke i životinje u bazen. U slučaju da dođe do promjene pH vrijednosti, ribnjak se opet mora zaštititi premazom.

Uređivanje ribnjaka

Najbolje vrijeme za uređivanje ribnjaka je kasno proljeće ili početak ljeta. Nježne, vodene biljke jako su osjetljive na mraz pa sadnju odgodite sve dok ne budete posve sigurni da više nema opasnosti. Ako ste u ribnjak planirali staviti i ribe, neka to bude nekoliko tjedana nakon sadnje biljaka.

Biljke u ribnjaku se odabiru prema dubini ribnjaka. Stoga smo kod zidanih ribnjaka, ispravnih oblika, ograničeni s izborom. Oni imaju podignute rubove i u njima se obično sade podvodne, plutajuće i rubne biljke. Rubovi ukrasnog bazena su važan dio u dizajnu bazena, a na njima možemo i sjediti te se diviti bazenu.

Biljke se u ribnjaku sade prema dubini vode pa tako imamo sljedeće:

  • močvarne biljke
  • biljke koje vole vlagu
  • plutajuće biljke
  • rubne biljke

Sadnja lopoča

Lopoči se mogu posaditi u posebne košare, a dobro će vam poslužiti i stari lavor u koji će stati puno komposta i čija je površina veća što omogućuje bolje širenje biljke.

Lopočima su za rast potrebne biljke koje otpuštaju kisik pa se preporučuje da ih posadite uz rub posude ili zasebno u posude koje ćete položiti blizu lopoča. Kompost prekrijte šljunkom koji će držati biljke na mjestu i onemogućiti ribe da dižu mulj.

U početku je stabljika lopoča kratka pa posudu možete položiti na opeku uz sami rub ribnjaka. Kada naraste, posudu položite na dno ribnjaka.

Sadnja vodenih biljaka uz rub bazena

Da biste posadili vodene biljke uz sam rub bazena trebat će vam posebne košare koje možete obložiti travom ili materijalom koji će dobro držati kompost. Ako je biljka mala, dodajte kompost i na dno. Cijelu košaru napunite kompostom bez upotrebe gnojiva te na kraju sve prekrijte šljunkom kako bi se kompost dobro učvrstio.

Gotove košare položite na rubne stepenice ribnjaka tako da cijele budu uronjene u vodu.

Postoje i biljke koje plutaju površinom ribnjaka. Takve biljke nije potrebno saditi već ih je dovoljno samo pustiti na površinu vode.

Poribljavanje ribnjaka

Ako želite u ribnjaku imati i ribe, važno je ispoštovati i nekoliko pravila. Vrećicu s ribama ostavite nekoliko sati da pluta po površini ribnjaka dok se ne izjednači temperatura vode. Nikada nemojte ribe odmah puštati u ribnjak. Pazite da ribe ne držite predugo u vrećici jer bi mogle ostati bez kisika.

Održavanje ribnjaka

Da bi vaš ribnjak dobro izgledao, da bi voda bila bistra, a biljke zdrave, važno ga je pravilno održavati. Pod održavanjem ribnjaka smatra se nekoliko sati rada u proljetnim i jesenskim mjesecima.

Ako u ribnjaku imate i ribe, valja razmisliti i o njihovom prezimljavanju. Nekoliko točaka ribnjaka ne bi se smjelo nikada zalediti.

Čišćenje ribnjaka

Temeljito čišćenje ribnjaka preporučuje se svake dvije do tri godine. Tada je potrebno isprazniti svu vodu iz ribnjaka što ćete najlakše učiniti crpkom i kantom. Kada se smanji razina vode, ulovite ribe i držite ih u posudi koju ćete ispuniti vodom iz ribnjaka. Preporučuje se da posudu prekrijete mrežom kako ribe ne bi iz iskočile iz nje. Potrebno je ukloniti sve biljke iz ribnjaka te isprati gumenom cijevi blato i mulj.

Nakon toga možete ribnjak ponovo napuniti vodom. Pošto voda iz vodovoda sadrži klor koji ribama škodi, nemojte ih nekoliko dana vraćati u ribnjak.

Guste busene biljaka rasadite i podijelite u manje dijelove. Svaki dio posebno zasadite tako da kompost na kraju prekrijete šljunkom prije vraćanja posuda u ribnjak.

Održavanje ribnjaka u proljetnim i jesenskim mjesecima

S algama u ribnjaku uglavnom nećete imati problema, jer kako će biljke rasti, tako će i preuzimati hranjive sastojke i stvarati sjenu koja algama ne odgovara. Alge možete uništiti i kemijskim sredstvima, ali u tom slučaju valja biti posebno oprezan.

Pokrovni korov u ribnjaku možete također uništiti algicidom za tu svrhu, a ako to ne želite, uzmite štap, omotajte korov oko njega i izvucite ga iz bazena.

Održavanje ribnjaka u jesen

Posebnu pozornost obratite na otpalo lišće u ribnjaku. Ono bi vrlo brzo moglo potonuti i početi trunuti u bazenu. Stoga ga sakupite na vrijeme lepezastom metlom. Budite oprezni s korištenjem spomenute metle ako je vaš ribnjak obložen prekrivačem od plastike.

Biljke se vrlo brzo mogu razrasti i postati previše guste pa je neke od njih potrebno ukloniti. S rubnih biljaka potrebno je ukloniti mrtvo lišće kako biste smanjili mogućnost biljaka koje trunu zimi.

Na kraju prekrijte ribnjak mrežom da ga zaštitite od otpalog lišća. Kada otpadnu svi listovi, uklonite mrežu s ribnjaka.

Zimsko održavanje ribnjaka

U slučaju kraćih velikih valova hladnoće, postavite teniske loptice u ribnjak jer će se oko njih stvoriti nezaleđeno područje.

Ispod zaleđene vode u ribnjaku stvaraju se otrovni plinovi koje je potrebno osloboditi. To ćete najlakše učiniti tako da postavite zdjelu kipuće vode na led. Zdjelu vežite konopcem kako biste je lako mogli izvući ako potone.

Najjednostavnija varijanta je korištenje grijača. Potrošnja grijača slična je potrošnji žarulje, a može se nabaviti kao niskonaponski ili mrežni uređaj.

Autor: M.L., Foto: Benjamin Earwicker/freeimages