Tirkizna boja haljine

tirkizna haljina
Tirkizna haljina, Foto: Alexander Shadrin/Shutterstock

Tirkizna boja je ona koja se nije tako često spominjala u posljednje vrijeme i jedna od onih koju je nemoguće objasniti muškarcu poput boje pijeska i bijele kave na zidovima. Ime boje dolazi od naziva za mineral plavozelene boje. Iako njegove nijanse mogu varirati, uvriježeno je da je baš ova plavozelena nazvana tirkiznom.

Riječ tirkiz zapravo je francuski naziv za turski otkuda su stizale prve pošiljke tirkiza i na taj način se zadržala. Iako kada spominjemo tirkiz naše misli spontano kreću u vode nakita i modnih dodataka tirkizna odjeća jednako je toliko lijepa i poželjna. Ova zanimljiva mješavina plave i zelene čini tu boju pogodnom za razne tonove kože i odgovara večini žena bez obzira na boju kose. Možda je ovo jedan od razloga zašto toliko volimo ovu boju.

Ljeto se polako vuče svome kraju, ali još je dovoljno toplo da biste biste dane provodili u haljini. Koža vam je već preplanula i ova prekrasna karamela nijansa odlično će se slagati sa tirkizom na haljini. Odaberite haljinu koja će odgovarati vašoj građi i čak ako ste uglavnom u neutralnim nijansama uvrstite barem neki tirkizni detalj. Možda mala kragnica, ovratnik ili tirkizni obrub na suknji. Ovo će podići kombinaciju na sasvim novu razinu.

Tirkizna će se haljina jednako dobro slagati sa nakitom i od zlata i srebra. Srebrni nakit uz tirkiznu haljinu bismo preporučili ženama svjetlije puti i boje kose dok će dramatične crnke izgledati sjajno nadograde li ovakvu divnu haljinu zlatom. Za žene plave kose preporučamo nešto svijetlije i manje zasićene tirkizne nijanse jer bi ih u protivnom haljina mogla progutati. Nikako ne želite da haljina nosi vas.

Žene crne ili tamnosmeđe kose i tamnih očiju mogu odabrati tamne nijanse tirkiza koje mnogo bolje izgledaju ako je haljina izvedena u nekom sjajnijem materijalu.

Stoga nadopunite garderobu ponekim komadom ove sjajne boje. Ona nije samo ljetni imperativ, već će vas uveseljavati i u kišnim jesenskim danima kada ćete kratku tirkiznu haljinicu moći poput tunike nositi na uske traperice i kožnu jaknu. Uživajte u ostatku ljeta i ostanite nam lijepe i dotjerane.

 Autor: L.K. Foto: Alexander Shadrin/Shutterstock