Tetrijeb sa salmijem

priprema tetrijeba

Kako su prsa najbolji i najmesnatij i komad tetrijeba, jelo će ljepše izgledati, a dobit će i na kakvoći i količini, ako pečemo samo ovaj komad, a od ostalih dijelova pripremamo salmi. Tetrijebu odererno kožu, tranširamo ga, komade mesa mariniramo s malo vina, limunovog soka, korijenima i začinima, čvrsto ga umotamo u ubrus namočen u ocat, stavimo u glinenu posudu dobro pokrijemo i ostavimo da odleži, po mogućnosti nekoliko dana.

Zatim nadijevamo prsa, stavimo na luk pržen na vreloj masti, u početku se pirja s malo procijeđene salamure, zatim peče s ovim sokom i prije kraja zalije kiselim vrhnjem. Ostali se dijelovi isto ovako pirjaju za salmi, meso se odvoji od kostiju i izreže, usitni i propasira, a sve to treba učiniti jedan dan prije pripremanja jela. Dok se prsa peku, pripremimo salmi od propasiranih dijelova stavimo u kupicama/hrpicama na kriške mekih valjuška ili sl., stavimo ih na mast u posudu, zatim sve stavimo u pećnicu, da bi se s donje strane ispeklo i dobilo žutu boju, a da bi s gornje strane bilo malo tvrđe.

Time ukrašujemo prsa, nakon što meso tanko izrežemo, ponovo sastavimo i stavimo na prsnu kost, a u posebnoj posudici za umak poslužujemo umak » a la wild« (na divlje). Ovaj umak pripremamo na slijedeći način : Pirjamo luk i kad dovoljno potamni na njega stavimo brašno, zatim ostatak od pirjanja i salamure koliko je potrebno, umak propasiramo u sok od pečenja, kad komad prsa stavimo na pladanj.

Foto: Yucel Tellici/freeimages