Što se radi kada se izlegnu pilići

Pilići, Foto: helen bird/Shutterstock

Ako je sve u redu, 21. dana izvalit će se pilići. Oni treba da se osuše pod kvočkom, tako da ih prvi dan nećemo dirati, jer za to vrijeme ne trebaju još nikakvu hranu. Drugi ih dan treba izvaditi iz gnijezda, koje je povišeno i staviti na nisku stelju.

Ako ćemo piliće uzgajati s kvočkama, možemo doći u neprilike jer su kvočke međusobno vrlo svadljive . Odmah po valjenju možemo još smanjiti broj kvočaka, tako da piliće prenesemo pod druge kvočke. To moramo uraditi odmah dok su pilići još vlažni, ili dok još nisu počeli izlaziti , tako da piliće rukom podmetnemo pod drugu kvočku koja već ima svoj e pi liće pod sobom. Sve se to može raditi ako su kvočke istog dana nasađene, pa se i vale istog dana. Podmetanje pilića razne starosti teže je i često neuspj ešno. Kvočka može uspješno voditi i grij ati i 25-30 pilića, što ovisi o nj enoj veličini. Najbolje je da se jaja nasade tako da se pilići izvale na početku ožujka, jer će kokice dobivene od takvih pilića početi nesti u rujnu i nastaviti u zimi.

POSTUPAK S PILIĆIMA

Tu primjenjujemo dva načina, što ovisi o tome uzgajamo li piliće s kvočkama ili bez kvočaka. Uzgoj bez kvočaka zadaje određeno vrijeme više brige, ali je praktičniji jer sa skupom hranom koju dobivaju pilići ne hranimo i kvočke. Kvočke će u tom slučaju za kratko vrijeme nositi jaja, a inače bi od valjenja do 1-2 mjeseca, a nekad i više, bile izvan proizvodnje. Ako držimo piliće s kvočkama, ne treba se brinuti za toplinu jer će im potrebnu toplinu dati kvočka. Tu se moramo brinuti samo za dobru prehranu. Najbolje je da ih hranimo  gotovim smjesama za odgoj pilića, koje proizvode razne mješaonice i tvornice krmnih smjesa.

Upute za upotrebu naći ćemo na omotima u kojima se smjese prodaju. U početku je najbolje da se malo smjese prospe na papir dok se pilići nauče uzimati hranu, a zatim u niske hranilice, pa u sve više i veće, kako pilići rastu. Čista voda treba da neprestano stoji u plitkim pojilicama. Nakon nekoliko dana piliće s kvočkom treba pustiti napolje ako je lijepo vrijeme. Oni će vani, uz pomoć kvočke, naći nešto hrane, a sunce ima na piliće vrlo dobro djelovanje, što će se odraziti na njihovu zdravlju.

DOHRANJIVANJE KVOČAKA

Kvočke dohranjujemo zrnjem ujutro i navečer, a u potrazi za hranom za piliće naći će dosta ostale hrane i za sebe. Ako hranilice držimo uvijek na istom mjestu, pilići će se vrlo brzo naučiti da se vraćaju hranilicama čim osjete glad. Ako uzgajamo piliće bez kvočke, bilo da smo nabavili jednodnevne piliće ili smo izbacili kvočke nakon valjenja pilića, moramo pilićima osigurati osim hrane i potrebnu toplinu, koju im inače pruža kvočka. Što se tiče hrane, vrijede iste upute koje smo dali za piliće uz kvočku.

Foto: helen bird/Shutterstock