Što je flambiranje i kako ga izvesti

Flambirani puding, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Ovo je način pripremanja hrane u širokoj plitkoj tavi pri kojemu se hrana prelije konjakom ili drugim alkoholnim pićem ili likerom te se neposredno prije posluživanja zapali. Rezultat ne samo da je spektakularan, nego i slastan jer zapaljeni alkohol ostavlja svoju aromu koja obogaćuje okus jela.

Kebab, školjke, naravni odresci, teleći odresci i druga jela koja ne zahtijevaju dugu pripremu prikladna su za flambiranje. Mnogi deserti takoder se dobro slažu s ovakvim načinom pripreme, a najpoznatije medu njima vjerojatno su palačinke crepes suzette.

Kako bi vaši gosti uživali u spektaklu, pripremite jelo u posebnom grijalu za samim stolom ili na malom alkoholnom plameniku. Pripremite jelo u plitkoj tavi, a zatim, dok je tava još uvijek na vatri, prelijte ga alkoholnim pićem. Kad se piće dobro zagrije, uz rub tave prislonite zapaljenu šibicu, a alkoholna isparavanja iz tave buknut će u plamen. Lagano protresite tavu kako bi se piće ravnomjerno sljubilo s umakom pa poslužite jelo izravno iz tave čim plamen ugasne.

UPOZORENJE

Nemojte nositi košulje sa čipkanim rukavima, a dugu kosu svežite u rep. Nikada nemojte flambirati u blizini pokućstva koje bi se moglo zapaliti.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock