Kako pirjati hranu

priprema-povrca-za-pirjanje

Pirjanje je proces bez kojeg ne možete zamisliti posao u kuhinji. O čemu se točno radi? Naime to je proces u kojem se sve namirnice prvo narežu na komadiće, a nakon toga uz dodatak vode, masnoće ili pare, prže sve dok se ne dođe do smeđkasto-zlatne boje. Od namirnica prije svega treba izdvojiti povrće, razne vrste mesa, divljači, perad, ribe, rakove, školjke i mekušce.

Pirjanje kao takvo sadrži pravila kojih se treba pridržavati pogotovo ako želite imati savršeno pripremljeno jelo. Dakle prvo što trebate napraviti je nikako ne žuriti. Naime ako radite s maslacem, pustite neka se ono prvo otopi nakon čega ćete dodati narezane namirnice.

Želite li biti sigurni da ste postignuli savršenu temperaturu ulja to možete učiniti tako što ćete svoj dlan staviti na 15 cm iznad dna posude. Ako već tada osjećate toplinu znači da je temperatura dovoljna za nastavak pripremanja jela.

Smatra se kako je za pirjanje dovoljno najviše 10 minuta, s tim da treba imati na umu kako dužina samog pirjanja prije svega ovisi o vrsti povrća, zapravo o o postotku šećera u pojedinom povrću.

Foto: sinicak/Shutterstock