Savjeti za oblaganje zidova i stropova gipsanim pločama

Oblaganje zidova i podova, Foto: P199/Flickr

Gipsana ploča sastoji se od sloja gipsane žbuke obložene tvrdim papirom s obje strane. Može se upotrebljavati za oblaganje zidova i pregradnih zidova ili za oblaganje stropne konstrukcije. Postoje dvije debljine 9,5 mm i 12,5 mm, a ploče mogu biti od 1 800 mm do 3600 mm duge te 600, 900 i 1 200 mm široke. Ploče složite ravno, jednu na drugu do l metra visine.

Jedna strana gipsane ploče obložena je papirom bjelokosne boje i njoj nije potrebna nikakva završna obrada i odmah se može bojiti i oblijepiti tapetama. Druga strana je siva i na nju treba nanijeti tanak sloj žbuke prije bojenja. Postoje ploče s podlogom od ekspandiranog polistirola ili metaliziranog poliestera otpornog na vlagu. Obje vrste podloga pružaju veću izolaciju od standardnih vrsta. Za najbolji izgled nakon postavljanja, upotrijebite ploče sa zakošenim rubovima na svijetloj strani.

Oblaganje zida

Čavlima pribijte ploče, tako da svijetla strana bude okrenuta prema vama. Između ploča ostavite razmak od 3 mm, nikako veći. Upotrijebite široki nož za kitanje ili lopaticu za žbukanje kako biste u svaku spojnicu te oko njih s obje strane na širinu od 25 mm urisnuli masu za ispunjavanje spojnica. Dok je masa svježa, nožem na nju pritisnite traku od rabic platna s papirnatom podlogom i pripazite da ispod nje nema mjehurića. Nakon pet minuta na traku nanesite drugi sloj mase za ispunjavanje spojnica. Zagladite je u ravnini s pločom pa vlažnom spužvom odstranite višak mase i fino zagladite rubove. Spužvu treba često ispirati.

Kad se masa osuši, nanesite završni tanak sloj širok 230 – 300 mm i spužvom fino zagladi te rubove. Prije bojenja, nanesite jedan ili dva sloja temeljnoga premaza na čitavu ploču.

Izrada novoga stropa

Ako se stropna žbuka nanesena preko letvica toliko izbaci da ju je nemoguće popraviti, strop možete obložiti gipsanim pločama. Uklanjanje staroga stropa prljav je posao – bit će puno prašine, prljavštine i šure. Iz prostorije iznesite sav namještaj, otvorite sve prozore i odjenite staru odjeću te stavite zaštitne naočale i masku. Morate imati siguran oslonac na kojemu ćete stajati postavljen na sigurnu skelu.

Upotrijebite tupo dlijeto ili stari odvijač kako biste prosjekli žbuku i odvoj ili letvice od greda. Kad skinete sav strop, izvadite sve preostale čavle iz greda i otucajte sve ostatke žbuke. Izmjerite razmak između središta greda. Na grede s međusobnim razmakom od 400 mm, postavite gipsanu ploču debljine 9,5 mm i pribijte je galvaniziranim čavlima za gipsane ploče. Na grede s većim razmakom, do 610 mm, upotrijebite ploču debljine 12,5 mm i pribijte je čavlima od 40 mm. Svaki kraj svake ploče mora čavlima biti pribijen na sredinu grede, stoga odaberite ploče one dužine koja će odgovarati razmaku među gredama. Ako se strop nalazi u prostorij i na katu, vjerojatno će se isplatiti ako postavite izolirane gipsane ploče tako da strane obložene folijom okrenete prema gore.

Gipsane ploče su teške pa će vam biti potrebna nečija pomoć kako biste ih podigli na mjesto. Upotrijebite potporanj u obliku slova T od poda do stropa kako biste mogli poduprijeti ploču na svome kraju dok pribijate čavle. Započnite u jednom kutu prostorije, pribijte nekoliko čavala kako bi držali ploču na mjestu, a zatim je čavlima razmaknutima 150 mm i najmanje 15 mm od ruba pribijte na svaku gredu. Pribijte čavle sve dok ne udube, ali ne rascijepe površinu ploče. Između te ploče i sljedeće ostavite razmak od 3 mm, te između svih sljedećih ploča.

Kad dođete do kraja reda, možda ćete morati izrezati ploču na mjeru. Režite je sa svijetle strane skalpelom ili pilom sa sitnim zupcima. Rezanim dijelom započnite sljedeći red kako bi krajevi ploča bili razmaknuti. Ako ploča točno odgovara, započnite sljedeći red pločom prerezanom na pola, a potom postavite ploču pune dužine i tako dalje – ponovno, kako bi spojišta bila razmaknuta. Kad postavite sve gipsane ploče, ispunite spojišta kao što je opisano ranije kod oblaganja zidova.

Foto: P199/Flickr