Savjeti za uređenje lođe i terase

Balkon/lođa, Foto: zstockphotos/shutterstock

Kad je dnevni boravak povezan s lođom ili terasom, treba postavom namještaja i ukrasnog bilja stvoriti jedinstven dojam. Važno je da balkonska vrata budu ostakljena od poda do stropa. Lijepo je kad se zelenilo nalazi i na lođi, odnosno terasi, i u zatvorenom prostoru, pa povezanost otvorenog i zatvorenog biva još bolja.

Osnovna oprema vanjskog prostora stana jest ukrasno zelenilo i vrtna garnitura. Zelenilo sadimo u betonske, drvene, salonitne, glinene ili neke druge posude. Moramo omogućiti otjecanje vode iz posuda za zelenilo, i to tako da ih postavimo na podloške ispod kojih kroz rupice može otjecati suvišna voda. Posude treba postaviti uz ogradu lođe ili balkona, da ostane što veća slobodna površina.

Od namještaja smjestit ćemo, ukoliko je to moguće, vrtnu garnituru koja se sastoji od naslonjača ili ležaljki i stolića. Materijal za namještaj može biti drvo, pruće, bambus, plastificiran metal s jastucima od poliuretana, presvučenim tkaninom. Prilikom nabave namještaja za lođu treba misliti na mogućnost pohranjivanja tog namještaja onda kad nije u upotrebi (od jeseni do proljeća), bez obzira jeli lođa izložena vremenskim nepogodama.

Potrebno je da se namještaj može sklapati, ili barem slagati jedan na drugi, da zauzima u spremištu što manje mjesta.

Zidovi i pod

Zidne plohe ne pružaju mogućnost većih intervencija, jer predstavljaju sastavni dio fasade čitave kuće. Podovi su često neprikladno obrađeni. Dobre su obrade poda od kvalitetne cement ne glazure, kamena, ploča od pranog kulira ili keramitnih pločica otpornih prema smrzavici.

Foto: zstockphotos/Shutterstock