Savjeti za uređenje kuhinje

Kuhinja, Foto: LuckyPhoto/Shutterstock

Nekad su kuhinje bile mnogo veće nego danas. No niz tehničkih pomagala i razvoj prehrambene industrije, koja pruža niz gotovih ili polugotovih jela, omogućuju smanjenje radnog dijela kuhinje na doista male dimenzije. I suvremena kuhinja ima svoju tehnološku shemu, koje se je dobro pridržavati, da uštedimo suvišan napor pri radu.

Osnovni radni procesi u kuhinji: čišćenje i priprema namirnica, zatim kuhanje i, na kraju, serviranje jela. Nakon toga dolazi pranje i pospremanje posuđa. U većini je kuhinja moguće ostvariti takav redoslijed kuhinjskih elemenata da potpuno odgovara “tehnološkom procesu” u kuhinji. Lijevo od sudopera, koji može biti i u sklopu stroja za pranje posuđa, nalazi se radna ploha duga barem 60 cm, zatim štednjak i još jedna  radna ploha. Dodatne radne plohe dobro će doći.

Kuhinjski se elementi sastoje od donjeg i gornjeg, visećeg dijela. Donji je dio dubok 60 cm, a visina mu iznosi oko 85 cm, dok je dubina visećeg dijela 30 cm . Na taj način gornji elementi ne smetaju pri radu na gornjoj plohi nižih elemenata.

Kad odabiremo namještaj za kuhinju, ne smijemo misliti samo na estetski dojam nego još više na organizaciju kuhinje, koja nam pomaže da u svakodnevnom radu ne trošimo suviše energije. Ako ne kupujemo odjednom kompletnu kuhinju, birat ćemo uređaje i namještaj, koji se s vremenom mogu dopunjavati. Na početku ćemo nabaviti najnužnije (niski ormarić čija gornja površina služi kao radna ploha i u koji ćemo spremiti posuđe, zatim štednjak i hladnjak), a kasnije ćemo, prema mogućnostima, opremati kuhinju ostalim elementima i uređajima, kao što su stroj za pranje suđa, hladnjak za duboko zamrzavanje i sl.

Rasvjeta kuhinje

U kuhinju je, osim opće rasvjete, najpogodnije smjestiti svjetiljke ispod gornjih kuhinjskih elemenata. Na taj je način dobro osvijetljena radna ploha, a domaćica ne zaklanja sama sebi svjetlo.

Zračenje kuhinje

Kuhinja mora imati prozor, da bi se mogla zračiti prirodnim putem. No pare koje se stvaraju prilikom kuhanja mogu se odvesti iz prostorije i s pomoću nape smještene iznad štednjaka, koja se priključuje na kanal za ventilaciju ili otvor u zidu. Ako nemate odvoda zraka iz nape, primijenite električni filter za zrak iznad štednjaka.

Zidovi i podovi

Pod u kuhinji neka, bude keramički, kameni ili plastični. S obzirom na poslove koji se odvijaju u kuhinji važno je svakako da pod bude otporan prema vodi. Zidovi se liče vapnenom ili nekom drugom otpornom bojom (na primjer polikolorom), a djelomično ih oblažemo keramičkim pločicama. Obloga može sezati od poda do 150 cm visine, a može se obložiti samo dio zida nad radnom plohom (obično 4 reda pločica 15 x 15 cm) do ispod visećih elemenata.

Blagovanje u kuhinji

U sklopu kuhinje ili neposredno povezano uz nju nalazi se obično prostor za jelo. Tu smjestimo stol za jelo sa 4 do 6 stolaca. Blizina kuhinje omogućuje brzo serviranje hrane i pospremanje posuđa nakon završenog obroka. Dobro je kad se prostor za jelo može povezati s prostorijom dnevnog boravka.

Foto: LuckyPhoto/Shutterstock