Savjeti za spremanje cvijeća preko zime

Kućne biljke, Foto: Diana Taliun/Shutterstock

PELARGONIJE mogu prezimiti u loncu na hladnom mjestu. Vrlo rijetko ih treba zalijevati. U proljeće se potpuno prikrate i počnu obilnije zalijevati. Iznesu se u vrt ili balkon tek u svibnju.

OLEANDRU, ako je velik, srežu se grane da zauzima manje prostora. Ne podnosi suviše hladno mjesto, ali ni prostoriju topliju od 10 stupnjeva C. Zalijeva se zimi tek toliko da se zemlja potpuno ne osuši. Kada prestane mraz, iznesemo ga na balkon ili u vrt, obilno zalijevamo, od vremena na vrijeme prihranjujemo, i pazimo da ga ne napadnu uši (na što je vrlo osjetljiv). Ako se to dogodi, treba ga prskati sredstvom protiv ušiju ili prati lišće vodom u kojoj je kvašen duhan ili čikovi.

FUKSIJE nisu osjetljive. Ako ih imamo više, a nemamo dovoljno mjesta, možemo ih izvaditi iz lonca i gusto smjestiti jednu do druge u sanduk napunjen tresetom ili pijeskom. Podnose hladnoću, ne treba im mnogo svjetlosti, a zalijevaju se vrlo umjereno. U veljači se moraju presaditi, jako prikratiti grančice, obilno prskati i zalijevati, te ostaviti na toplije sunčano mjesto. Kad se fuksija zazeleni, treba je svakih 8 dana lagano prihranjivati. Rado je napadaju uši koje moramo uništavati prskajući lišće, ali nipošto pupoljke ili cvjetove.

Foto: Diana Taliun/Shutterstock