Savjeti za postavljanje tepiha

Pas na tepihu

Postavljanje tepiha, kao i samo mjerenje tepiha, nešto je lakše nego mjerenje površine za tapison. Dovoljno je samo odrediti koje dimenzije tepiha želite s obzirom na dimenziju prostorije te prema tome kupovati tepih. Uvijek ostaviti nekoliko centimetara u prostoriji bez tepiha jer ćete tako stvoriti ljepši dojam.

Da biste postavili odgovarajući tepih u bilo kojoj prostoriji u vašem domu, potrebno je kupiti tepih odgovarajuće veličine. Dakle, želite li kupiti odgovarajući tepih za vašu prostoriju, bitno je precizno ga izmjeriti. Tako ćete izbjeći kupovinu premalog ili prevelikih tepiha koji se neće uklopiti u vaš dom. Premali tepih izgleda neproporcionalno u prostoru, a još je veća greška kupiti onaj preveliki, koji ne stane u dnevni boravak, spavaću sobu ili hodnik.

U nastavku donosimo savjete za kupovinu tepiha koje je potrebno pročitati prije same kupovine. Tako ćete izbjeći nedoumice vezane za oznake tepiha i kupiti pogrešan tepih koji neće služiti svrsi, odnosno neće biti zadovoljena njegova namjena. Saznajte koji simboli opisuju svojstva tepiha te kako izmjeriti i kupiti tepih i u konačnici, kako ga postaviti.

Savjeti za kupovinu tepiha

U slučaju da vam više ne odgovara boja ili uzorak vašeg sadašnjeg tepiha ili je on na nekim mjestima oštećen, vjerojatno ćete ga uskoro zamijeniti novim. No, prije nego što se upustite u kupovinu tepiha, važno je znati da na tržištu postoji oko 3.000 različitih vrsta tepiha. Sirovina iz koje se dobivaju i način izrade određuju svojstva tepiha. Koji tepih odabrati?

Pečat Europske zajednice tepiha (ETG) pomoći će vam pri odabiru. Samo oni tepisi, pregledani od strane međunarodnog instituta za provjeru tepiha, koji su dokazali udobnost i postojanost nose na poleđini taj pečat.

Pet simbola (u donjem dijelu pečata) opisuju svojstva tepiha:

  • simbol munje ukazuje na to da je tepih antistatičan, što vam je primjerice važno ako radite na računalu.
  • simbol kotačića na namještaju ukazuje na iznimnu kvalitetu – kotačići su prikladni i za uredske stolice i za sjedeće garniture.
  • simbol stepenica garantira da će tepih i na stepenicama ostati u vrlo dobroj formi.
  • simbol podnog grijanja garantira da je tepih prikladan za postavljanje na podno grijanje jer propušta toplinu i ne troši se uslijed dugotrajne topline.
  • simbol slavine ukazuje na to da su tepisi pogodni i za vlažne prostorije kao što su kupaonice i podrumi jer su izrađeni od sintetike kako bi spriječili truljenje i razmnožavanje mikroorganizama.
  • simbol testirano na štetne tvari nalazi se isključivo na tepisima testiranim na štetne tvari koje onečišćuju zrak i na stvaranje neugodnih mirisa. Tepisi s ovom oznakom ne sadrže štetne tvari kao što su pentaklorfenol, formaldehid, pesticide opasne po zdravlje, butan ili vinilklorid. Pri njihovoj se proizvodnji ne koristi azbest ni flor-klor-vodik, a tepisi su proizvedeni isključivo u uvjetima sigurnim za okoliš.

Kako precizno izmjeriti tepih

Da biste tepih precizno izmjerili, za početak u skice unesite širinu i dužinu prostorije. U skici obvezno dobro označite sve prozore, vrata i radijatore. Također, ako postoji bilo kakva izbočina na zidu, poput kamina, ne zaboravite označiti i nju.

U slučaju da kupujete tapison, uvijek kupite nešto više nego što vam je potrebno. Bolje da ga imate više nego da vam nedostaje koji centimetar kod postavljanja. Ako vam ostane koji metar tepiha, uvijek ga možete kreativno upotrijebiti za neke druge stvari.

Primjerice, možete izraditi tepih za brisanje nogu ili ležaj za vašeg kućnog ljubimca. Za koji god primjer se odlučili, kupljeni metri neće propasti. Kod oblikovanja sagova za brisanje nogu, izbjegavajte šavove.

Kako pravilno postaviti tepih

Za početak, pripremite podlogu. Podloga mora biti suha, čista, ravna i bez pukotina. Prije svega očistite parket, PVC obloge ili drugu površinu na koju želite postaviti tepih od prljavštine i ostataka sredstava za njegu. Postavljanje tepiha se vrši na nekoliko načina:

  • postavljanje tepiha pomoću ljepljive trake
  • postavljanje tepiha pomoću ljepila

Postavljanje tepiha pomoću ljepljive trake

Najjednostavniji način postavljanja tepiha je onaj pomoću ljepljive trake. Izračunajte koliko ljepljive trake vam je potrebno, a količina će ovisiti o nekoliko čimbenika. Želite li lijepiti samo rubove ili cijeli tepih. U slučaju da tepih postavljate duž cijelog prostora, preporučuje se da osim rubova, zalijepite i jednu ili čak više dijagonalnih traka u obliku križa.

Pri odabiru ljepljive trake obratite pažnju na stražnju stranu tepiha i procijenite čvrstoću tla. Postoje različite vrste ljepljivih traka za tepihe pri normalnom, jakom i vrlo visokom opterećenju, kao primjerice na stepenicama.

Prije postavljanja tepiha, odstranite podne letvice. Ako pritom budete pažljivi moći ćete ih i kasnije koristiti.

Nalijepite ljepljivu traku na podlogu i to na predjele rubova budućeg tepiha i pažljivo je zagladite. Odmotajte tepih i pustite ga tako jedan dan kako bi se oblikom prilagodio. Zatim ga grubo obrežite i sklopite mu sve četiri strane. Tek sada s ljepljive trake odstranite zaštitnu foliju pa od sredine prema krajevima počnite zaglađivati tepih.

Na kraju, precizno obrežite rubove tepiha. Na stepenicama upotrebljavajte vrlo jaku ljepljivu traku.

Obratite pažnju na smjer vlakana na tepihu. Trebao bi na svakoj stepenici biti isti. U pravilu je smjer vlakana označen na pozadini tepiha strelicom. Ako nije, smjer možete provjeriti sami dlanom. Ako dlanom prolazite u smjeru vlakana, tepih će biti sasvim gladak, a ako je smjer suprotan, vlakna će se pri prolaženju dlanom preko njih opirati.

Postavljanje tepiha pomoću ljepila

Ljepilo sprječava valove i ispupčenja tepiha pa pomaže da se tepih zadrži na istom mjestu. I u ovom slučaju izaberite ljepilo koje je prikladno za pozadinu tepiha i za opterećenje podloge.

Prednost ljepila je ta kada se tepih potpuno istroši lako se uklanja jednostavnim povlačenjem. Ostaci ljepila i zalijepljenog tepiha uklanjaju se uobičajenim sredstvom za pranje posuđa i vodom. No, budite oprezni s vodom ako je ispod tepiha drvena površina.

Tepih odmotajte, na grubo ga obrežite i namotajte ga natrag do sredine prostorije. Tekuće ljepilo nanesite valjkom na površinu. Pustite ljepilo 5 do 15 minuta da se izvjetri, ovisno o tome koliku snagu upijanja ima podloga. Zatim tepih položite u još vlažno ljepilo. Sada odmotajte drugu polovicu do sredine prostorije. I na drugoj strani nanesite ljepilo valjkom u obliku lukova. Pobrinite se da cijela stražnja strana tepiha bude navlažena.

Opet pričekajte da se ljepilo izvjetri te nakon 5 do 15 minuta odmotavajte tepih u još vlažno ljepilo. Nakon što ste zagladili tepih, obrežite precizno rubove da budu ravni i postavite natrag podne letvice.

Želite li sakriti prijelaz tepiha, koristite šipke. Šipkama sakrijte prijelaz na pragovima i vratima. Postoje šipke koje će bojom odgovarati tepihu, a postoje i one od plastike i metala. Šipke učvrstite vijcima i tiplama za podlogu.

Foto: heathergunn/Pixabay 

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.