Kako odabrati prikladan luster za dnevni boravak?

Foto: Shutterstock

Luster je najvažnije rasvjetno tijelo u prostoriji, a njegov odabir će u velikom mjeri ovisiti o količini svjetla koje vam je potrebno, kao i o dizajnu koji se mora na pravi način uklopiti u vaš dnevni boravak.

Znamo koliko je rasvjeta bitna kod uređivanja interijera, jer upravo o njoj ovisi hoće li vaša prostorija biti funkcionalna, kao i hoćete li postići u njoj atmosferu u kojoj ćete se osjećati ugodno i opušteno.

A najvažnije rasvjetno tijelo definitivno je ono koje se nalazi na središnjem mjestu i osvjetljava najveći dio prostorije. Najčešće se u tu svrhu koriste visilice, odnosno svjetiljke koje vise sa stropa pomoću kabla, šipke ili metalnog lanca.

Nazivamo ih još lusterima, a ne samo što igraju ključnu ulogu za osvjetljivanje prostorije, već imaju važnu dekorativnu ulogu. Baš zbog toga mogu se pojaviti u zaista spektakularnim izdanjima, s više od 500 žarulja i težinom većom od četiri tone, na što ćete naići u nekim svjetskim poznatim palačama i katedralama.

A ako želite odabrati prikladan luster za vlastiti dnevni boravak vjerojatno vam neće trebati viseći objekt s bezbroj rasvjetnih tijela, no svejedno se morate potruditi izabrati onaj koji će se uspješno uklopiti u vaš interijer…

Koje sve vrste visilica danas postoje?

Foto: Shutterstock

Dizajneri interijera obožavaju lustere, jer mogu biti perfektna dekoracija vašem dnevnom boravku i izbor je izuzetno bogat, s pregršt različitih oblika u ponudi.

Lustere dijelimo prema broju žarulja povezanih u jedan rasvjetni objekt, kao i prema njihovom dekorativnom obliku. Pa ćete tako pronaći kugle, lanterne, linearne svjetiljke pa i lampe koje vise sa stropa, s jednom snažnom žaruljom koja osvjetljava kritični dio prostorije.

Lusteri s više rasvjetnih elemenata priča su za sebe, a njihovi dizajneri su si dali mnogo slobode pa ćete naići na prava umjetnička djela, čak i među visilicama namijenjenima uobičajenim stambenim objektima.

Staklo, kristali i metal neki su od materijala koji se koriste pri njihovoj proizvodnji, a dolaze najčešće u blagim bojama, u kojima će se najlakše uklopiti u moderni dnevni boravak…

Količina svjetla u prostoriji presudna

Foto: Shutterstock

Koji luster odabrati prije svega će ovisiti o veličini prostorije, kao i njezinoj osvijetljenosti. Ako postavljate rasvjetu u mračnu i veliku prostoriju, onda bi bilo dobro da luster ima više rasvjetnih elemenata, što znači i bolje osvjetljenje.

Lampa koja visi sa stropa možda je bolji izbor za kuhinju, jer tamo može efikasno osvijetliti radni stol, dok su lanterne i kugle atraktivne, no primjerenije su manjim prostorijama osim ako se ne odlučite dodatnim rasvjetnim tijelima pokriti kuteve vašeg dnevnog boravka.

U obzir morate uzeti i poziciju na kojoj će luster biti smješten, kao i visinu na kojoj ga namjeravate postaviti. Obično ga se postavlja na dva metra visine, odnosno 20 do 30 centimetara od stropa.

Naravno, dekorativna strana rasvjetnog tijela također nije nebitna. Zato svakako razmislite hoće li željeni luster dodatno uljepšati vaše okruženje, jer upravo njega gosti prvi primijete kad dođu u vašu kuću, pogotovo ako izgleda upečatljivo. 

Važno je reći da u prostorijama s niskim stropom luster nije najbolje rješenje, jer moguće je da ćete vi i vaši ukućani zapinjati glavama za njega. U takvoj situaciji pametno je razmisliti o plafonjeri, koja također može odlično osvijetliti prostor, ako je kvalitetna i postavljena na pravo mjesto.

U svakom slučaju, visina i veličina prostorije imat će najveći utjecaj na vaš izbor središnjeg rasvjetnog tijela. No, svakako uzmite u obzir i dizajn lustera, kao i njegovu poziciju te dostupnost dodatnih lampi, kako biste odabrali onu opciju koja će se najbolje uklopiti u vaš dnevni boravak…