Savjeti za bušenje rupa u zidovima

bušenje rupe

Kućanski poslovi ponekad mogu biti i zabavni, a posebno ako ste ih isplanirali na vrijeme tako da vam ništa drugo ne može smetati dok rje ispred vas novi posao. Pored oubičajenih poslova kao što je čišćenje, postoje i aktivnosti koje se ne rade tako često nego samo po potrebi.

Bojanje zidova i premještanje namještaja sigurno nije nešto što ćete raditi jednom tjednom, nego samo kada natupi posebna situacija. Zidovi se moraju redovito krečiti, ali ne prečesto. Svaki put prije upuštanja u ovakve situacije važno je predvidjeti vrijeme potrebno za napraviti sve poslove.

Bušenje rupa u zidovima je još jedna potrebna aktivnost ako želite promijeniti raspored slika ili nekih drugih ukrasa u stanu ili ako želite montirati nove police koje ste kupili. Postoji puno razloga, ali kada jednom odlučili važno je znati kako probušiti rupu bez problema.

Posebna spiralna svrdla upotrebljavaju se za bušenje rupa na raznim materijalima kao što su betonski podovi, zidovi od opeke ili u betonskim elementima poput stupova ograde ili nadvoja. Svrdla imaju karbidni vršak i napravljena su u veličinama koje odgovaraju zidnim umetcima.

Za većinu zidova od opeke upotrijebite svrdla za beton na električnoj bušilici, podešenoj na manju brzinu jer će tako bušenje biti preciznije, a svrdlo duže trajati.

Za beton vam je potrebna električna bušilica ili udarna bušilica koja ima nastavak za bušenje sa steznom glavom. Udarna bušilica radi tako da pomiče svrdlo velikom brzinom uz neprekidnu vrtnju.

Ako nemate električnu bušilicu ili ako radite na mjestu gdje nema električne struje, upotrijebite alat za ručno bušenje i čekić s dvije glave. Alat za ručno bušenje ima izmjenjiva nažlijebljena svrdla, koja možete nabaviti u odgovarajućim veličinama prema zidnim umetcima i namjestiti ih u čvrstu čeličnu dršku.

Na ruku kojom držite alat navucite debelu rukavicu, a oči zaštitite zaštitnim naočalama. Alat uvijek mora biti pod pravim kutom u odnosu na zid, inače će rupa biti ukošena i zidni umetak se neće dobro uhvatiti.

Foto: maga/Shutterstock