Savjeti za domaćinstvo

kućno čišćenje

Naše bake i mame često nam govore kako nema smisla pretjerano trošiti na skupe proizvode za čišćenje pa smo neke od banalnih trikova provjerili. Uz to smo ispitali i neke druge neobične savjete za domaćinstvo.

1. Ukoliko imate ružne ostatke naljepnica na lakiranim površinama ili pločicama, namažite te površine margarinom i moći ćete ih s lakoćom odstraniti.

2. Ako na tepihu imate spaljenu rupicu npr.od opuška, prvo odrežite izgorena vlakna žiletom, zatim nekom grubom četkom izvucite vlakna iz tepiha, nanesite lijepilo oko rupica i odrezana vlakna zalijepite u prazninu. Nakon toga odložite papirnati ručnik na to mjesto, pokrite nekom težom knjigom i ostavite neko vrijeme da stoji.

3. Ukoliko doma čuvate srebro u ladici, unutra stavite komad krede. Ona će vezati vlagu tako da ista ne može djelovati na srebro.

4. Tapecirani namještaj znatno je manje osjetljiv ukoliko ga se s vremena na vrijeme četkicom očistite octom (koji se prethodno razvodni).

5. Ukoliko ste presolili juhu, u lonac dodajte jedan oguljeni krumpir koji će upijati višak soli. Kasnije ga lak izvadite i isti servirajte uz juhu.

6. Ako imate problem s čišćenjem stakala naočala, nanesite na njih samo par kapi octa ili vodke i rješeno.

7. Sirutka će duplo dulje trajati ukoliko neotvorenu kutiju držite naopačke u frižideru.

8. Riža i tjestenina će biti manje slijepljene ako se u kuhanu voda dodate malo maslaca ili ulja.

9. Kose prozore koje je nezgodno očistiti brže ćete očistiti ako tijekom kiše nanesete nešto deterdženta na stakla.

10. Dok peglate, stavite aluminijsku foliju na dasku za peglanje kako biste štedjeli struju budući da se tako jače reflektira vrućina. Foliju valja pokriti molto tkaninom pa peglati.

Došli smo do zaključka da su savjeti vrlo pouzdani i nadamo se da ćete barem neke od istih i sami primijeniti.

Autor: Sonja Bajić, Foto: auremar/Shutterstock

Cijeli se život trudim usrećiti druge. Teško je bilo naučiti prihvatiti da ne mogu svima ugađati, a još teže da je najveće postignuće i izvor SVEGA LIJEPOGA biti sretan i širiti pozitivnu energiju, koja je s tim povezana. Ljudi mi govore da ih ujedno umirujem i pokrećem na sreću. Mora da sam posebna :-) Odlučila sam podijeliti s vama kako postati sretan, pridonositi okolini svojom snagom dobrote i da se zaista gotovo uvijek isplati biti dobar, pošten i dosljedan sebi. "Sreća ne leži u sreći - nego u njenom postizanju!", Fyodor Dostoevsky.