Što sve možemo držati u podrumu

zimnica
Zimnica, Foto: BestPhotoPlus/Shutterstock

Pred vama je veliko spremanje samo što niste sigurni kako najbolje pospremiti sve one stvari koje ćete koristiti malo kasnije. Ako imate podrum već ste na pravom putu, još samo da savladate nekoliko korisnih činjenica koje će vam pomoći u što lakšem postizanju cilja koji ste si zacrtali. Dakle slijedi par zanimljivih informacija.

UGLJEN

Mora biti smješten tako da se lako može vaditi lopatom, ali da pri tom prašina ne pada na spremljene namirnice.

KORJENASTO POVRĆE

U jedan kut podruma, koji je naročito taman, stavljate sanduk napunjen pijeskom. U njega spremate preko zime različito povrće, npr. celer, peršin, itd. tako da zabodete čitav korijen u pijesak, da samo zeleni dijelovi strše iz pijeska. Tako se korijen neće osušiti, ili pljesniviti i valjat će cijele zime. Repa se stavlja u kut na hrpu.

KISELO ZELJE

U kačici ili velikoj kaci također se sprema u podrum, kao i kisela repa, jer u smočnici suviše jako miriše, naročito kad se bliži proljeće.

KRUMPIR

Za zimnicu mora biti potpuno suh, a spremati ga je najbolje u listopadu ili studenom. Za normalnu potrošnju računate na svaku glavu obitelji po 50 kg. Pri kupnji krumpira treba svakako uzeti onu vrstu koja se dobro drži.

Krumpir treba uskladištiti tako da se donji slojevi mogu vaditi prije gornjih. Ovu namirnicu treba dobro spremiti i u škrinjama od letava. Na goli pod ne smijete slagati krumpir. U svakom slučaju pokrivate donji i gornji sloj krumpira papirom za umotavanje, ili starim tankim vrećama.

Rano u proljeće potrebna je svestrana kontrola spremljenog krumpira zbog gnjiljenja. Proklijale krumpire treba odmah upotrijebiti. Posipavanjem nekim neškodljivim dezinfekcijskim sredstvima sprječavate prerano klijanje, ali time krumpir gubi ukus.

ORMAR ZA ZIMNICU U PODRUMU

Sve zalihe namirnica moraju biti spremljene u suhom podrumu na policama, ili posebnim ormarima. Evo prijedloga za police odnosno takav ormar: Ukupna visina 2 m, dubina 30 cm. Razmak je između pregrada od 30 do 50 cm.

Budući da se konzerve ukuhane u staklu nikad ne smiju stavljati jedna preko druge, dostaje nam pretinac 30 cm visok. U pretincu koji je visok 50 cm treba spremati razne boce ili sl. Najbolje je police napraviti pomične, da se mogu podešavati prema potrebnoj visini.

SVJEŽE VOĆE I POVRĆE

U podrumu mora biti na zraku. Najbolje ga je spremiti u škrinjice od letava, pa ga na taj način možete lako kontrolirati i nadopunjavati zalihu.

UKUHANE KONZERVE U BOCAMA

Smiju se spremati samo u suhom i zračnom podrumu u kojem temperatura ne pada ispod nule i to u tamni kut. Nema li takvog podruma, onda će biti bolje držati namirnice u smočnici. Ako je potrebno, stavljati takve boce u ormar, u sobi, ali soba ne smije biti zagrijavana. Krumpir treba u vijek vaditi odozdo.

ZA SPREMANJE VINA POSTOJI NEKOLIKO MOGUĆNOSTI

Bačve se stavljaju na čvrstu podlogu. Boce se stavljaju na police za boce. Bijela vina, crvena i pjenušava vina spremaju se u bocama u ležećem položaju, a možete stavljati boce i jednu na drugu. Vina se u demižonima kraće drže nego u bocama, ali ne valja ga držati u plastičnim bocama.

Foto: BestPhotoPlus/Shutterstock