Savijača od grožđa

savijaca-od-grozda

Grožđe je voće koje bi se trebalo na naći na dnevnom meniju svake osobe, a kako i ne bi kada se radi o voću od velike važnosti za zdravlje svakog čovjeka budući da sadrži vitamin B i vitamin C. Osim toga grožđe je bogato željezom, natrijem, kalcijem, natrijem, kalijem, manganom, fosforom i bakrom.

Od dvanaest sorti vina rade se neka od najboljih vina. Bez obzira bili više ljubitelj bijelog ili crnog vina, mora se priznati kako pojedina vina imaju odličan okus i to zahvaljujući posebnoj kombinaciji okusa koje daje grožđe.

Već se više puta dokazala ljekovitost koju grožđe ima, a osim prijeko potrebnih minerala njegova dobrobit očituje se i u polifenolima, tvarima koje pomažu zaštititi krvne žile i srce. Osim toga polifenoli se smatraju jednim od jačih antioksidansa zahvaljujući čemu dolazi do sprječavanja tijela od prijevremenog propadanja i starosti.

Često konzumiranje ovog voća smanjuje rizik od srčanog udara te sprječava nakupljanje kolesterola i smanjuje rizik od moždanog udara. Pomažu održati normalan rad bubrega i crijeva, a crno grožđe povećava razinu melatonina, hormona koji je važan za bolju kvalitetu sna. Koliko je san važan svjedoče istraživanja na temelju kojih se zaključilo da manjak sna može dovesti do stresa i raznih bolesti.

Grožđe je pravi eliksir života jer zbog svega što čini za zdravlje organizma trebalo bi ga staviti na vrh najzdravijih namirnica. Pored svega navedenog ovo voće ujedno štiti od raznih vrsta raka, što nije zanemariv podatak.

Ne treba zaboraviti na ljekovitost soka od grožđa zahvaljujući kojem dolazi do poboljšanja metabolizma i jačanja apetita.

Grožđe je sve više prisutno među slastičarima, pa tako ne treba zaboraviti na savijaču od grožđa. Krenite u nabavku potrebnih sastojaka.

Tijesto:

  • gotovo tanko tijesto

Nadjev:

  • 150 g margarina
  • 100 g mrvica
  • 1,5 kg grožđa
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • šećer za posipanje

Uzmite tanko razvučeno tijesto i po njemu rasporedite popržene mrvice. Stavite grožđe u jednu traku preko tijesta te pošećerite. Tijesto potom savijte, stavite u posudu za pečenje i premažite rastopljenim margarinom i ispecite. Savijaču potom narežite i ukrasite šećerom. Dočekajte goste s pravom poslasticom na koju neće ostati ravnodušni.

Foto: White78/Shutterstock