Ljekovita svojstva stolisnika

stolisnik

Hajdučka trava ili stolisnik je široko rasprostranjena biljka koja je vrlo ljekovita, a ublažava razne zdravstvene tegobe. Stolisnik je dobar za ublažavanje oteklina i bogat je protuupalnim svojstvima. Hajdučku travu krase ružičasto crveni ili bijeli cvjetovi. Otkrijte koja su ljekovita svojstva stolisnika.

Raste u izobilju uz poljske puteve, na rubovima žitnih polja i na livadama. Može se piti u obliku kapsula i čaja, koristiti kao kupku i oblog, ali i jesti u salatama.

Najbolje ga je brati za vrijeme sunčanih dana jer je u to vrijeme njegova koncentracija najveća. Cvjeta od početka lipnja do kasne jeseni, a ne smije se brati na zagađenim poljima i uz prometnice.

Ova biljka je otporna na vrućinu, hladnoću, vlagu, sušu, a možete ju pronaći u voćnjacima, uz staze i putove te na proplancima i livadama.

Za sušenje je potrebno ubrati cijelu stabljiku ili cvjetove, ali do najviše 30 cm duljine jer na donjem dijelu stabljike nema dovoljno ljekovitih sastojaka.

Odlučite li sušiti cvjetove možete ih povezati koncem u manje snopove koje ćete potom objesiti na tamno i suho mjesto. Za samo nekoliko dana moći ćete pospremiti suhe cvjetove.

Stolisnik kao lijek

Stolisnik se najčešće koristi kod nemogućnosti zadržavanja mokraće, upale mjehura, manjka apetita, visokog krvnog tlaka, upale živaca, upale jajnika, visoke tjelesne temperature, probavnih tegoba, menstrualnih tegoba, dijabetesa i oteklina.

Kao kupku stolisnik je najbolje koristiti za liječenje upale jajnika, nemogućnosti zadržavanja mokraće, menstrualnih tegoba i upale živaca.

Kupku od stolisnika napravite tako da cijelu biljku natopite u hladnoj vodi tijekom noći. Ujutro je potrebno biljku i vodu zagrijati dok ne zavrije, pa kupku uliti u vodu za kupanje. Ova kupka će najviše pomoći osobama koje muče menstrualne tegobe ili koje imaju problema s upalama jajnika.

Čaj ili sirup stolisnika je najbolje koristiti za liječenje infekcije mokraćnog mjehura, probavnih tegoba, manjka apetita i menstrualnih tegoba. Čaj od stolisnika se radi tako da se suhi cvjetovi preliju kipućom vodom, nakon čega se čaj ostavi da malo odstoji pa se popije dok je još topli.

Za vrijeme visoke tjelesne temperature preporučuje se liječenje stolisnikom jer snižava temperaturu uzrokovanu gripom ili prehladom te potiče znojenje.

Kod visokog krvnog tlaka stolisnik pročišćava krv i snižava krvni tlak. Kod oteklina pomaže u obliku obloga jer smanjuje otekline.

Stolisnik se smatra i vrlo pogodnim za liječenje dijabetesa, posebice u prvom stadiju šećerne bolesti.

Tinkturu od stolisnika možete napraviti tako da koristite alkohol i po suncu ubrane sušene cvjetove stolisnika. Staklenu bocu treba napuniti cvjetovima stolisnika sve do vrha, pa ih preliti alkoholom. Bocu je potrebno zatvoriti i ostaviti dva tjedna na sunčanom mjestu. Nakon toga je potrebno tinkturu procijediti i čuvati ju u boci od tamnog stakla.

Autor: A.Z., Foto: Petar Milošević/Wikimedia