Ricinusovo ulje za kosu

lijepa kosa

Jeste li znali da redovitim korištenjem ricinusovog ulja možete popraviti i najveća oštećenja na kosi koja su izazvana izbjeljivanjem i bojenjem kose i drugim štetnim tretmanima? Ricinusovo ulje od davnina se koristi kao lijek za brojna stanja, a najčešće se koristi za ljepotu i njegu kose.

Ako ste i vi jedni od onih koji su čuli da je ulje ricinusa otrovno i pitate se kako da ga onda koristite, moramo odmah spomenuti da ricinusovo ulje nije otrovno i sigurno je za korištenje. No, otrovan je ricin, sastojak koji se dobiva iz biljke ricinus. Ova biljka spada u jedne od najotrovnijih biljaka na svijetu.

Ricinusovo ulje od davnina se koristi kao prirodna njega tijela, kože i noktiju. Zanimljivo je da ga je Kleopatra koristila kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje bjeloočnica.

Koliko je ricinusovo ulje ljekovito ne trebamo niti spominjati, ali osim njegove velike ljekovitosti, ovo ulje idealno je za njegu suhe, oštećene i ispucale kose.

Ricinusovo ulje možete koristiti u brojnim prirodnim tretmanima za kosu. Odlično je za rast kose, za tamnjenje kose, a koristi se i kod opadanja kose. Ako primijetite da vam kosa ispada, počnite koristiti ricinusovo ulje. Ne morate kupovati skupe preparate kako bi njegovali suhu kosu i ispucale vrhove. Ricinusovim uljem riješit ćete sve te probleme.

Borite li se s infekcijama tjemena koje su uzrokovane suhoćom vlasišta, najbolji tretman bit će upravo s ovim uljem. Ono se koristi kod svih problema s kožom tjemena ili s kosom, a nakon korištenja kosa će biti sjajna, meka i lijepa.

Ricinusovo ulje kao regenerator

Od sada više ne morate trošiti novac na skupe regeneratore za kosu. A osim što su skupi prepuni su raznih kemijskih dodataka koji ulaze u krvotok i tako vas truju. Ricinusovo ulje odličan je prirodni regenerator za njegu kose. Dovoljno je da operete kosu, malo je prosušite ručnikom da bude vlažna, ali ne jako mokra te na njezinu cijelu dužinu nanesete ricinusovo ulje. Pripazite samo da ne pretjerate jer je ricinusovo ulje dosta gusto pa će vam biti dovoljno nekoliko kapi ulja. Najviše ulja nanesite na vrhove kose, a na tjeme ga nemojte nanositi.

Ovako nanesen regenerator ostavite da odstoji sat vremena, a nakon toga kosu isperite. Ako imate masnu i tanku kosu izbjegavajte ovaj tretman ricinusovim uljem jer bi kosu mogao dodatno opteretiti i zamastiti.

Ricinusovo ulje za masažu

Za početak, ako vam je kosa suha, poprskajte je vodom kako biste je navlažili. Ulja se puno bolje upijaju ako je površina vlažna. Podijelite kosu na nekoliko dijela te na svaki veći dio nanesite po malo ricinusovog ulja. Nakon toga nanesite i par kapljica na tjeme. Krenite s masažom tako da prvo masirate svaki pramen kose. Važno je napomenuti da postupak traje malo dulje jer je ulje dosta gusto i treba mu vremena da se razgradi i upije.

Kada ste završili s cijelom kosom, pređite na vlasište masirajući tjeme laganim kružnim pokretima. Ulje se mora u potpunosti upiti u kožu glave.

Nakon toga na glavu nanesite kapu za tuširanje i ostavite tako pokriveno sat vremena. Kada vrijeme prođe i ulje se potpuno upije, cijelu glavu dobro isperite.

Autor: M.L., Foto: coka/Shutterstock