Restauracija starog namještaja

restauracija namjestaja
Restauracija namjestaja, Foto: photokup/Shutterstock

Sjećate li se kada ste bili mali kako bi vas roditelji iskrcali u baka servisu kada bi bili zatrpani obvezama. Možda i vi sada kao mladi roditelj koristite ovaj isti servis. Sjećate li se istraživanja bakina stana ili kuće? Kada smo maleni svaki novi prostor je pustolovina na koju treba poći, tajna koju treba istražiti, lov na blago i uspomene.

Sjećate li se mirisa koji je imao bakin namještaj, kako se od njega odbijalo sunce u predvečerje kada ste znali da će vaši roditelji uskoro doći po vas.

Svatko ima svoju priču i neki komad namještaja koji mu je posebno drag i htio bi ga zadržati što je duže moguće. Možda se radi o najudobnijem naslonjaču na svijetu, komadu koji ima sentimentalnu vrijednost (kao bakin ormar za mene) ili pak nekom komadu kojeg ste spasili od grozne sudbine na otpadu.

Kako god okrenete restauracija namještaja iz bilo kojeg razloga odlična je ideja, bilo sada da se radi o osvježavanju doma za vrlo malo novca, čuvanju starih uspomena ili jednostavno zanimljivom projektu koji ste si zadali.

Svakako je dobro i ekološki prihvatljivo rješenje u doba kada je resursa sve manje a mi smo, odgojeni u potrošačkom društvu, navikli stvari odbacivati na prvi znak nevolje i zamijeniti ih novima.

Namještaj možete restaurirati sami ako se radi o malim oštećenjima, možete bez problema sami zamijeniti neku potrganu šarku ili rasklimani šaraf, pošmirglati i polakirati dijelove ili ga ukrasiti tehnikama poput decoupagea.

Ako se radi o starijem i skupocjenom komadu namještaja, ni ne pokušavajte to učiniti sami. Nema smisla da svojom (ne)vještinom šmirglanja uništite neki regal iz 19.st. To prepustite profesionalcima koji su obučeni kako bi prepoznali koje intervencije su potrebne da bi stari namještaj ponovo zablistao u punom sjaju.

Svakako svi bismo mi radije da naše domove nastanjuju neki komadi koji imaju povijest, a ne serijski komadi od šperploče koje vjerojatno u istoj boji ima još barem jedan susjed iz zgrade.

Stoga restaurirajte što možete. Čak i ako niste posebno vješti, počnite s malim komadima. Vraćanje nekog predmeta u život izuzetno je terapeutska aktivnost i možda vam se svidi i u restauraciji namještaja pronađete svoj novi hobi.

 Autor: L.K. Foto: photokup/Shutterstock