Recepti za mozak

meso u umaku

Jeste li spremni za drugačija jela zanimljivog okusa? Vrijeme je da probate razne recepte za mozak. Bilo da se odlučite za pečenu ili kuhanu varijantu, nećete pogriješiti. Važno je da odaberete ono za što mislite kako će vam se svidjeti.

 

Prženi mozak. Na vrući maslac stavimo sitno isjeckani peršin i mrvice i čim zažute, oprani propasirani teleći, svinjski, srneći mozak ili sl, zatim sol i papar, pa kad je pirjano preko svega stavimo jaje, ili jelo ukrasirno kriškama žemičke/žemlje, prženim na maslacu.

U školjkama. Mozak pirjamo s maslacem i peršinom, njime u hrpicama/kupicama punimo školjke, posipamo ih mrvicama, nakapamo maslaca i stavimo da se stvrdnu na jakoj vatri. (u pećnici)

Pečeni mozak. Mozak stavimo na više sati u hladnu vodu, ili ga blanširamo da da mu skinemo kožicu, izrežemo na komade debljine prsta, koje osolimo, pobrašnimo, uvaljamo u jaje i mrvice i pečemo u pljosnatoj/plitkoj posudi na masti, te poslužimo uz povrće, ragu ili umak sa limunom.

Male kobasice s mozgom. Mozak skuhamo i usitnimo (zgnječimo), dodamo sitno isjeckan peršin, sol i papar, ovu smjesu umotamo u oblatne i pravimo male kobasice, koje uvaljamo u jaje i mrvice.

Pečeni mozak sa sardelama i jajima. Osim komadića mozga pečemo i okrugle kriške žemlje, koje prethodno navlažimo mlijekom, uvaljamo u jaja i mrvice, kolutove od sardela umotane u obliku puža i uvaljane u mrvice, te jaja, koja posipamo soli i paprom, a zatim pobrašnimo, (ali žumanjci se ne smiju stavrdnuti), sve stavljamo na pladanj, a u sredinu pečeni peršin!

Kotleti od mozga. Izrađenoj smjesi od maslaca i jednog jajeta dodamo izgnječeni mozak i žemičku omekšanu u mlijeku, malo papra i soli, smjesu u kupicama/hrpicama stavljamo na oblatne, koje preko složimo jednu na drugu, oblikujemo ih uzdužno i zaobljeno kao kotlete, uvaljamo u jaja i mrvice, zataknemo korijen peršina kao rebro, pečemo na masti i ukrasimo različitim vrstama povrća.

Foto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock