Prevencija zanoktica na rukama

liječenje zanoktica

Zanoktice su zapravo upalni proces kod korijena nokta koji nastaje jer nokat raste brže nego kožica oko njega. Zbog toga se nježna i tanka kožica oko nokta razvlači i puca, a ponekad stvara i ranice. Koža iritaciju pokazuje crvenjenjem i povremenim pucanjem.

Zanoktice najčešće nastaju zbog suhe kože. No, ponekad ih može uzrokovati i nešto drugo kao na primjer nepravilno manikiranje, kemikalije ili pak jednostavno nedostatak vitamina i minerala u tijelu. Ako se radi o posljednjem, nedostaje željeza i kalcija.

Zanoktice se najčeće javljaju u zimskom razdoblju zbog suhog i hladnog zraka koji nepovoljno djeluje na kožu. Kako je koža oko noktiju jako tanka i osjetljiva, važna je prevencija nastanka zanoktica. Kožu oko noktiju treba svaki dan mazati hranjivom kremom i osigurati joj dovoljno vlažnosti kako bi bila elastičnija. Kožicu oko nokta nježno treba potiskivati prema korijenu nokta, a ruke je potrebno zaštitit što je češće moguće.

Ako se zanoktice pojave, a javljaju se ovisno o tipu kože, najbolje ih je omekšati u mlakoj vodi i pažljivo podrezati škaricama. Nikako ih nemojte trgati i tako sami uzrokovati upale koje se mogu proširiti i na sam nokat. Ako se ipak stvore ranice ili mjesta koja krvare, pokušajte takva mjesta dezinficirati. Dođe li kojim slučajem do gnojenja, svakako potražite savijet liječnika.

Volite li biti sami svoj majstor, evo nekoliko recepata narodne medicine koji liječe zanoktice:

Upalu zanoktica dobro je liječiti uz pomoć 50 grama crnog sljeza koji se stavlja u vruću vodu, a koristi se kao kupka za ruke ili noge kada se voda potpuno ohladi. Idealno vrijeme trajanja kupke je 20 minuta, najbolje prije spavanja. Ako kupku čuvate na hladnome, možete je upotrijebiti još nekoliko puta. Korijen nokta potrebno je namazati nevenovom masti i na to staviti oblog od švedske grenčice.

Oštećene nokte treba mazati sokom od crnog luka ili ljutića. Crni luk treba prepoloviti i njime često istrljati nokte, a možete ga i iscijediti. Jednako je uspješan i sok ljutića koji raste na rubovima livada ili šuma. Debelu stabiljku treba otvoriti okruglim presjekom i njezinim sokom mazati nokte. Jasno je da jedno mazanje neće riješiti sve probleme. Potrebno je duže liječenje.

Ako uz zanoktice imate problem i s grickanjem noktiju, na tržištu postoje brojne kreme i losioni jakog mirisa i okusa koji, osim što vas odvikavaju od grickanja, sprečavaju nastanak gljivičnih oboljenja i omogućavaju oporavak noktiju i kožice.

Neovisno o tome imate li i inače problema sa zanokticama ili samo je to samo povremeni slučaj u ovo hladnije doba, najjednostavnija briga o vašim noktima uključuje higijenu, pravilnu manikuru i njegu kože koju je najjednostavnije obnoviti redovitim mazanjem s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Autor: Anja Jakopčević, Foto: equipment for nails/Shutterstock