Prednosti privatne škole

privatna škola

Vjerojatno vam je u ovo doba recesije nezamislivo razmišljati o privatnoj školi, ali s druge strane obrazovanje je uvijek  bitno, a način na koji se osoba školuje jako određuje njen životni put. Mnogi se pitaju tko su učenici koji pohađaju takve škole, te kako si netko uopće može priuštiti privatnu školu.

Privatne škole su skupe, koštaju između 22 000 kn do 36 000 kn, i to po jednoj školskoj godini. Dok privatne vjerske škole imaju nešto niže cijene. Cijena uvijek ovisi o sadržaju koji se nudi, a razlikuje se od škole do škole. Svaka škola se razlikuje, od broja profesora, do raznih programa. Cijena se može podići i zbog opsega pripreme za maturu te ostalih dodatnih aktivnosti.

U nekim su školama uračunate u cijenu i dodatne aktivnosti, kao što su posjeti kazalištima, kinima i muzejima. U cijenu privatne škole uključene su i konzultacije s profesorom, na kojima djeca imaju slobodu i vremena pitati nastavnika što im nije jasno i raspravljati sa njime više od onoga što je obuhvaćeno gradivom.

U privatne škole država ne ulaže nikakva novčana sredstva, dok u Europi subvencioniraju troškovi privatnih škola, do čak 80%, a ostalih 20% škole same ostvaruju putem donacija i školarina. Jedinu subvenciju od 10% kod nas država pruža vjerskim i osnovnim srednjim školama, a plaće profesora tih škola, financiraju se iz državnog proračuna, bez obzira što se naplaćuje školarina.

U U privatnim školama izbjegava se mehaničko učenje činjenica i inzistira se na reduciranju gradiva, te se istovremeno razvijaju retoričke vještine. Djecu se jako potiče na razvijanje interesa, te stjecanje znanja i vještina. Nastavni plan privatnih škola je malo drugačiji. Nastava uglavnom počinje u 08:45 i to sa mentorskim minutama.

Mentorske minute su vrijeme koje razredi provode svakodnevno, sa jednim ili dva mentora. U 10-o minutnom druženju, djeca se razgovaraju sa mentorom o svojim obvezama, planovima i svome dnevnom rasporedu. Nakon mentorskih minuta slijede dva sata nastave, pa 15 minutni odmor i na kraju jos 3 sata, nakon kojih slijedi veliki odmor, koji traje 45 minuta. Nakon odmora ostala su još tri školska sata, pa je radno vrijeme gotovo u pola 5.

 

Autor: A.Z., Foto: AVAVA/Shutterstock