Pravilno oblikovanje obrva

obrve ljepota

Obrve itekako utječu na izgled lica i ako su lijepo počupane i uredne, istaknuti će njegove crte i prirodnu ljepotu. U današnje vrijeme u modi su lijepo oblikovane, prirodne obrve, do kojih nije problem doći niti ih održavati ako znate nekoliko zgodnih trikova. U nastavku vam donosimo par savjeta na koji način trebate tretirati obrve kako bi one izgledale baš kako treba.

U pravilu se obrve čupaju uvijek s donje strane, ali kako neke žene imaju višak dlaka i iznad obrva, ponekad se čupa i taj dio, iako u tome ne treba pretjerivati. Prije čupanja treba odrediti oblik obrva, pa čupati samo one dlake, koje izlaze iz njihovih okvira. Žene koje prvi puta čupaju obrve, oblikovanje bi trebale prepustiti profesionalcima. Kozmetičarka će ih pravilno oblikovati i počupati višak dlačica, nakon čega će vam biti lakše održavati ih i čupati na mjestima na kojim stvarno trebate, bez da pogriješite.

Za njegu obrva u kozmetičkoj torbici uvijek bi trebali imati kvalitetnu i oštru pincetu, kako bi čupanje prošlo glatko. Ništa manje važan nije ni češalj za češljanje obrva i olovka za obrve, kojom ćete popuniti eventualne nepravilnosti i istaknuti oblik i boju obrva.

Postoji sedam tehnika oblikovanja obrva, a na vama je da odlučite koji vam više odgovara. U tih sedam tehnika uključeni su šišanje obrva, oblikovanje koncem, iscrtavanje obrva olovkom, nijansiranje, čupanje voskom, čupkanje obrva pincetom i fiksiranje obrva gelom koje je idealno za vrlo neposlušne obrve koje strše na sve strane.

Mi vam donosimo čupanje obrva iz kućne radinosti, koje može izvesti svatko. Sve što vam treba je malo preciznosti, vremena i volje. Od pribora će vam trebati pinceta, obična olovka, olovka za oči i topli, vlažni ručnik.

Oblikovanje obrva

Prije nego počnete s čupanjem obrva, važno je napraviti prvi i najteži korak – oblikovati ih. Obrve se treba oblikovati tako da izgledaju najprirodnije na vaše lice. One moraju biti uredne, ali ne želite ih počuvati previše. Obrve ćete oblikovati olovkom te ocrtati mjesta koja ne želite počupati.

Običnu olovku najprije prislonite okomito na nos, tako da prelazi iznad unutarnjeg ruba oka. Mjesto na kojem njen vrh dotiče obrve, mjesto je gdje bi one trebale počinjati. Zacrtajte to mjesto olovkom za oči. Vrh luka obrva određujete tako da olovku prislonite na vrh nosa, pa okrenite prema sredini zjenice. Mjesto gdje dotiče vrh obrva je ono koje bi trebalo biti vrh njenog luka. Obilježite i to mjesto. Okrenite olovku od vanjskog ruba nosa, prema vanjskom rubu oka. Na onom mjestu gdje olovka dotiče obrve, one bi trebale završavati. Označite i tu točku olovkom za oči.

Sve tri točke povežite s vanjske i unutarnje strane. Neka donji luk prati gornji po najprirodnijoj liniji. Sve što je unutar označenog područja nemojte čupati, a sve van njega možete. Naravno, ne morate se strogo držati tih linija. Ako primijetite da neki dio treba više ili manje počupati da bi izgledalo prirodnije, učinite tako.

Čupanje obrva

Nakon što ste označili dijelove koje treba počupati, vrijeme je da se primite posla. Obrve čupajte s donje strane ruba, od unutra prema van. Dlačice uvijek morate čupati u smjeru rasta. Čupajte ih brzim pokretima kako bi manje boljelo. Ići će lakše ako dlaku uhvatite bliže korijenu i ako čupate jednu po jednu. Pravilo je da se obrve uvijek čupaju samo s donje strane, jer tako zadržavaju svoj prirodan oblik, ali ako neka baš nestašno strši i s gornje, slobodno je se riješite.

U slučaju da su vam neke dlačice predugačke, možete ih i podšišati. Nekada je tako bolje, da vam ne bi ostala prevelika rupa na mjestima gdje su vam sve dlake duže. Ako je ovo vaše prvo čupanje, ne morate ih posve stanjiti. Najbolje je kada se obrve stanjuju postepeno kako krajnji rezultat ne bi izgledao previše neprirodno.

Nakon čupanja, na obrve stavite topli, mokri ručnik. Tako ćete smanjiti iritaciju i moguće crvenilo, ali i smanjiti bol. Na obrve možete nanijeti i malo aloe vere ili neke umirujuće kreme.

Definiranje obrva

Neke žene imaju problema s rijetkim obrvama ili njihovim nedostatkom, primjerice na mjestima gdje one više ne rastu. Nekima su obrve rijetke i presvijetle, ali tako da im boja ne odgovara boji tena ili kose, pa izgledaju bolesno. U oba slučaja problem se može riješiti tehnikom iscrtavanja obrva. Japansko iscrtavanje obrva jedno je takvih tehnika. Ono se radi tako da se ručno crtaju polutrajne dlačice, nakon kojeg obrve izgledaju prirodno i izražajno.

Ali ako niste za trajna i skupa rješenja, obrve možete definirati i kod kuće. Ako nakon čupanja primijetite da na nekim mjestima imate rjeđe ili svjetlije obrve, pa se čini da je nastala rupa, obrve jednostavno definirajte olovkom za obrve ili, ako nemate taj proizvod pri ruci, olovkom za oči u nijansi svojih obrva, sjenilom za oči ili maskarom koja im odgovara bojom.

Kod tamnokosih djevojaka, obrve su uvijek za nijansu svjetlije od boje kose, stoga pazite dok birate boju preparata. Plavuše i svjetlokose djevojke imaju obrve za nijansu tamnije od boje kose i također moraju paziti na to kod njihova definiranja. Sredstva kojim definirate obrve moraju biti mate i postojane teksture, kako ne bi izgledala masno i topila se niz lice.

Obrve možete i počešljati četkom za obrve ili starom, opranom četkicom od maskare. Ako želite biti sigurni da se njihov izgled kroz dan neće unerediti, možete ih fiksirati učvršćivačem. Jednostavno pošpricajte malo laka za kosu na četkicu za obrve i njome ih počešljajte. Za posebne prilike, možete ih počešljati i prozirnom maskarom.

Obrve su vrlo važan dio lica, stoga se pobrinite da lijepo izgledaju. Ipak, pazite da u tome ne pretjerate jer u modi su i dalje prirodno oblikovane obrve.

Autor: V.B., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock