Kako pozvati goste?

Kako pozvati goste?, Foto: sha-put-ski/Flickr

Najzgodnij i i najjednostavniji način održavanja društvenosti jest poziv na čaj ili kavu, a u novije doba na koktel. Obično goste poziva žena.

NA ČAJ

UZ čaj se servira limun, rum, hladno mlijeko, mali sendviči i sitni kolači. Ako su pozvane samo dvije do četiri osobe, pripremi se nizak stolić koji se prekrije stolnjakom u boji; na stol se stave šalice s tanjurićima, žličice za čaj, desertni tanjuri s ubrusom u boji, kantica za čaj, mlijeko, šećer, tanjurić s limunovim kriškama, a sa strane po ukusu i cvijeće u plitkoj posudi. Ako je veće društvo, može se pripremiti sav pribor na posebnom većem stolu, koj i se također prekrije stolnjakom u boji, a pribor se stavlja kao gore. Uz pribor za čaj postave se tanjuri sa sendvičima, sitnim slatkim i slanim kolačima. Poziva se za 17 sati.

NA KAVU

Crna kava servira se poslije ručka ili večere, ali njome se mogu gosti poslužiti u svako doba dana. Uz crnu kavu nudi se liker ili konjak.

NA KOKTEL

Danas je usvojen običaj da se gosti pozivaju na tzv. koktel. To je primanje na kojem većina prisutnih stoji tako da se i u male prostorije može pozvati mnogo ljudi. Za koktel se priprema samo slano pecivo i sasvim mali sendviči, te razna alkoholna i bezalkoholna pića. Koktel se priređuje između 12 i 14 sati, i između 18 i 20 sati, tj. prije ručka ili večere. Žene oblače kratke svečane haljine a muškarci tamna odijela, ali ako je koktel prije podne, žene oblače kostim a muškarci danje odijelo.

NA RUČAK

Žena dolazi u kostimu ili jednostavnoj haljini, a ako nosi šešir, ne mora ga skinuti. Na ručak se poziva između 13 i 14 sati.

NA VEČERU je obavezno doći gologlava i u svečanoj haljini. Večera se održava između 19,30 i 20,30 sati.

PRIMANJE

Za primanje se sprema hladan bife. Uzvanici se sami poslužuju uzimajući jela sa stola. Služeći se, nećete najednom natovoriti pun tanjur i tako pokazati prevelik apetit. Primanje počinje oko 20 sati. Oblače se večernje haljine i tamna odijela.

KAKO ĆEMO PRIMATI GOSTE

Biti domaćica i primati goste u svoj dom nije lako. S mnogo dobre volje i truda svaka žena, bila zaposlena ili ne, može postati uzorna domaćica ako to hoće. Važno je da domaćica sve pripreme dobro organizira, tako da joj ostane dovoljno vremena za mali predah i za oblačenje. Domaćica treba biti odmorena i najmanje pola sata prije dolaska gostiju uređena i gotova s poslom.

Prozračite cijeli stan prije dolaska gostiju. Pazite da u stanu nije pretoplo jer će to uspavati društvo. Ali ni hladnoća nije ugodna. U predsoblju pripremite vješalice za kapute. U kupaonicu stavite nov sapun, čiste male ručnike i toaletni papir. To isto vrijedi i za WC. Nabavite dosta pepeljara i šibica, cigarete donose gosti sami. Po stolovima razmjestite nekoliko zapaljenih svijeća; one služe kao ukrasa i skupljaju dim cigareta.

Domaćica i domaćin treba da se bave gostima a nikako da lete stalno u kuhinju. Ako ipak trebate nešto uraditi u kuhinji , morate to učiniti što brže. Za vrijeme jela ne nudite goste previše. Ponudite jednom i, ako netko odbije, prihvatite to bez komentara. Bez obzira na to je li veće ili manje društvo, ljude morate jedne drugima predstaviti. Izuzetak su samo velike koktel-partije. No i u tom slučaju dobra domaćica nastoji da se svi upoznaju i da nitko nije osamljen.

Prije ručka ili večere, uz piće, odnosno aperitiv, poslužite slane kekse ili male sendviče. Tom prilikom nikad se ne nezdravlja i kuca čašama premda danas to mnogi čine, ali tako da samo dignu čašu i pogledaju domaćicu. Aperativ sprema i nudi domaćin. Ako između gostiju dođe do oštre diskusije, nastojte razgovor skrenuti na drugu temu. Kad se gosti spremaju na odlazak, ne treba ih zadržavati nego toplim riječima zahvaliti na njihovu dolasku.

ŠTO RADITE S DJECOM KADA IMATE GOSTE

Prije dolaska gostiju poučite djecu kako moraju pozdravljati i kako se vladati. Ako su djeca veća i prisutna, naučite ih otvarati gostima i pomagati im pri skidanju kaputa, serviranju, pražnjenju pepeljara i sl. Ne dopustite da djeca vode glavnu riječ. Ako imate mnogo gostiju, a mali stan, tako da djeca nemaju gdje biti, dogovorite se s nekim od rodbine ili susjeda da kod njih prespavaju.

Foto: sha-put-ski/Flickr