Kako ne izgoriti na suncu

Mlada žena na plaži, Foto: PondPond/Shutterstock

U ljetnim mjesecima svima je u prvom planu kako se osvježiti i kako što prije stići do mora. No, malo tko razmišlja o zaštiti od sunca i kako ne izgorjeti na suncu. Jeste li znali da koža pamti svaki puta kada izgorite i da to utječe na njezino zdravlje. Mislite na vrijeme o zdravlju kože i ne izlažite je štetnim sunčevim zrakama bez zaštite. U nastavku donosimo kako sigurno nećete izgorjeti na suncu.

Krema za sunčanje

Visina zaštitnog faktora, utječe na uspješnost zaštite kože od štetnog sunčevog zračenja. Ako imate osjetljivu i svjetlu kožu, birajte i veće zaštitne kreme jer samo tako ćete biti sigurni da nećete izgorjeti na suncu.

Ako ćete svakog dana ići na plažu, nije dovoljno samo jednom namazati kožu kremom za sunčanje. Iako većina proizvođača tvrdi da su kreme vodootporne, trebali biste se namazati nakon svakog izlaska iz mora te svaka dva sata.

Odjeća

Preporučuje da se u ljetnim mjesecima birate majice nešto deblje teksture te tamnije boje. Iako tamna boja bolje privlači sune, ona propušta samo šest posto svjetlosti kroz teksturu. Stoga, svjetlije majice će bolje otpuštati sunce i lakše ćete izgorjeti.

Biljke

Zaštitu od sunca mogu vam pružiti i neke biljke. Primjerice palme čija zaštita ovisi o njihovom broju i debljini listova. Ako ne možete pronaći drugi prirodni hlad, sjednite ispod palme i tako ćete biti sigurni. Jedino pripazite da vam jedan dio tijela nije na suncu.

Suncobran

Ako ste planirali cijeli dan biti na plaži, nikada ne idete bez suncobrana. Iako njegova zaštita od sunca nije stopostotna, ipak pomaže u stvaranju hlada. U svakom slučaju, uvijek se namažite zaštitnom kremom za sunčanje jer sunce je najjače u periodu od 12 do 16 sati.

Plićak

Jeste li znali da se sunčeve zrake reflektiraju o površinu mora i prodiru kroz nju? Stoga, najopasnije što možete napraviti je za vrijeme najtoplijeg dijela dana zadržavati se u plićaku. Iako vam se čini da ste sigurni, sunce vas jače pogađa nego da se nalazite na bilo kojem drugom mjestu na kopnu.

More

Nikada ne odlazite u more bez da se namažete kremom za sunčanje. U ovom slučaju posebnu pozornost potrebno je posvetiti licu koje će zbog reflektiranja sunčevih zraka brže izgorjeti. Budite oprezni ako planirate dulje vrijeme plutati i namažite se kremom s najvišim zaštitnim faktorom.

Pijesak

Možda vam je ljeti zabavno igrati se u pijesku i zakopavati prijatelje, a jeste li znali da im tako možete osigurati i dobru zaštitu od sunca? Naime, u slučaju da se zakopate jedan centimetar u pijesak, vaša koža će biti sigurna od štetnih sunčevih zraka.

Bez obzira na to gdje se nalazili, nikada ne zaboravite na kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Jedino tako možete biti sto posto sigurni da ste svojoj koži osigurali zaštitu od crvenila i opeklina i drugih štetnih posljedica.

Autor: M.L., Foto: PondPond/Shutterstock