Pidžame za žene

ženski donji dio pidžame
Ženski donji dio pidžame, Foto: Lana K/Shutterstock

U čemu spavate? U čemu se osjećate najudobnije? Imaju li pidžame ikakvog smisla ili su one samo relikvije zaostale iz doba čednosti kada su fine dame sakrivale kosu i provodile svoje vrijeme savladavajući vještinu veza kako bi se što bolje udale. Bilo je neprilično pokazivati golo žensko tijelo i slike velikih umjetnika bile su sablažnjive. Čak ni vrijeme spavanja nije bilo oslobođeno ovih strogih normi.

Pidžame su prodrle u Europu iz Indije već u 17. st., ali potrajalo je još dva stoljeća dok nisu postale uvriježena noćna odjeća. Riječ se ne mijenja puno translacijama iz jezika u jezik i zadržava uvijek nešto od korijena iz perzijskog jezika. Nastala je kombinacijom riječi pai što znači noga i jama što znači odjeća.

No ima li pidžama doista svoju svrhu izvan prikrivanja tijela? Svakako da ima. Njena svrha u vrijeme hladnijih mjeseci očita je. Ona je još jedan dodatni sloj koji će čuvati toplinu blizu kože kada se temperature spuste ispod ništice.

No što je sa vrućim ljetnim mjesecima? Ima li odijevanje odjeće za spavanje tada ikakvog smisla ili će nam samo biti još više vruće. Zanimljivo, ali ljudska koža je najbolji regulator topline i prema toj logici argument za zimu i ljeto bi trebao biti jednak, stoga pidžame nisu samo odjeća koja služi kao izolator topline kada spavamo i metabolizam se usporava.

One imaju i higijensku funkciju. Nije u redu u odjeći u kojoj ste sjedili posvuda, leći u krevet koji bi trebao biti mirna oaza. Također odijevanje pidžame ima smirujući psihološki učinak, jednostavno navika kojom se smirujemo i mentalno obilježavamo da je vrijeme da stavimo sve brige dana po strani i zatvorimo oči na nekoliko sati.

Sada sa svime ovime na umu kakve pidžame izabrati. Definitivno preporučamo biranje materijala poput svile, pamuka ili lana. Bitno je da koža može disati  jer bi se učahureni u neko umjetno vlakno mogli osjećati nelagodno i bezrazložno gubiti dragocjeni san.

Odabir modela ovisi svakako o vašoj osobnosti. Ako ste dramatična zavodnica, možemo vas zamisliti u svilenoj spavaćici. Možda ste praktična djevojka koja spava u širokim pamučnim hlačama sa nekim likovim iz crtića ili prugicama i ležernoj običnoj T-shirt majici. Možda volite istodobno biti komotne ali i privlačne pa birate široke lagane hlačice i uski top od mekog materijala ili ste pomalo opsjednuti kontrolom i spavate u pidžami koje je komplet i kopčate sve gumbiće skroz do vrata.

To nije ni bitno. Pronađite onu u kojoj se osjećate udobno i koju nećete ni znati da imate na sebi. Ponekad jest potrebno trpjeti za modu no sveto vrijeme sna nije jedan od tih trenutaka. Ovo su sati koje ćete ukrasti samo za sebe i jedini moto je komocija pa čak i ako to znači da ćete spavati apsolutno bez ičega.

Autor: L.K. Foto: Lana K/Shutterstock