Pekarski krumpir

pekarski krumpir

Krumpiri su zasigurno jedan od najpopularnijih priloga koje smo znali jesti. Krumpir je nekako idealno rješenje, a ne moramo ni napominjati ako se dobro pripremi da može biti toliko fino da ne moramo jesti ništa drugo nego samo krumpir, a u tu kategoriju zasigurno spada i pekarski krumpir. Krumpir se smatra najboljim izvorom brojnih vitamina i minerala, ponajviše vitamina C,B6, bakra, kalija, mangana, željeza i magnezija. Iako je poznato kako se vitamin C gubi termičkom obradom, krumpir se konzumira u malim količinama zbog čega je jedan od najboljih izvora vitamina C.

Zbog bogatstva vitaminom B6 koji je prije svega neophodan za stvaranje neurotransmitera, krumpir je važan za pravilan rad živčanog sustava. Isto tako B6 vitamin zajedno s krumpirom štite srce i krvožilni sustav tako što smanjuju razinu štetnog homocisteina.

Želite li spremiti pekarski krumpir savjetujemo vam da nabavite:

  • krumpir
  • pancetu
  • luk
  • rajčica
  • sol
  • jaje

Dakle uzmite krumpir ogulite ga, narežite na malo veće kriške i stavite da se kuha u slanu vodu. Izvadite ga dok je gotov na pola, a to možete najbolje probati tako da nabodete na vilicu.

Zatim uzmite zdjelu i pomiješajte prethodno narezani luk, pancetu narezanu na kriške, paradajz sa malo soli i maslinovog ulja te jajetom prethodno skuhanim i narezanim na kockice. Kad ste izmješali smjesu, obavezno pomiješajte s krumpirom i sve stavite u pećnicu neka se lagano zapeče.

Kao što se može vidjeti ne radi se o ničemu kompliciranom, a ako se odluči spremiti vjerujemo kako će svi ukućani biti oduševljeni vašom idejom, jer se radi o poprilično konkretnom obroku za svakoga.

Autor: S.Š., Foto: Nordling/Shutterstock