Osamdesete i moda

osamdesete

Za modnu je industriju već razumljivo da se njeni ukusi i stil redovito mijenjaju. Ne samo da se mijenjaju velikom brzinom, već se i vraćaju na sličan način. Kako dolaze, tako i odlaze. Ove sezone ponovno nam se vraća moda osamdesetih. Želite li znati što se podrazumijeva pod osamdesetima, a ujedno biti in i u modi, pročitajte sljedeći članak.

Ono što zasigurno obilježava cijele osamdesete jesu boje. Bile one neonske, jarke ili pomalo dramatična, najvažnije je da se ističu te privlače dovoljan broj pogleda. Modni dizajneri opet naglašavaju nijanse, ističu se crvena, plava i zelena. Zlatne nijanse također su privlačne ove jeseni. Što god odjenuli, treba biti glamurozno, zanimljivo i inovativno.

Za razliku od šezdesetih i sedamdesetih godina, moda osamdesetih otvara se u nekom potpuno novom smislu, što znači da je drugačija od svih prijašnjih. Više ne ističe široke, trapez hlače nego se okreće užim modelima. Tu prvi puta možemo vidjeti uske, skinny hlače koje danas ipak imaju malo drugačiji oblik.

Naglašava se gornji dio tijela, posebice ramena, pa su se u osamdesetim godinama prvi puta, barem u obliku koji poznajemo danas, javili umetci za odjeću na ramenima. Najčešće su se stavljali u odjeću poput kaputa, balonera, sakoa, ali i haljina. Traper je i osamdesetih bio popularan, naročito onaj svjetlije boje. Kombinirao se sa drugim jeans materijalima.

Šminka je dramatična, što šarenija. Rumenilo i sjajilo, odnosno ruž jarke boje nezaobilazne su želite li se vratiti u osamdesete. Nije se štedjelo, moglo bi se reći da je kod šminke vrijedilo obrnuto pravilo od onog: manje je više. Oči se nisu toliko naglašavale, maskara i neutralna olovka bile su dovoljne.

Kod frizura, vrijedilo je samo jedno pravilo. Što više kose, da je ona što upadljivija. Kovrče su postale potpuni hit, dok se dotad kosa uglavnom ravnala i puštala. Kratka ili duga kosa, nije više bilo toliko bitno. Važno je bilo uvijek imati dovoljno laka, spreja u kosi i da je ošišana na zanimljiv način. Lakovi su na odličan način kosi podarili dodatni volumen i sjaj.

Kod frizura muškaraca, prvi se put pojavio trend koji danas gotovo više i ne viđamo. “Fudbalerka” je postala potpuni hit i nije bilo muškarca koji je nije isprobao i barem neko vrijeme nosio. Ta je frizura specifična po posebnom načinu šišanja, odnosno naprijed je kraća, dok je iza mnogo dulja.

 Autor: D.Š. Foto: holbox/Shutterstock