Odnos roditelja i tinejdžera

teensi

Svaki roditelje se susreće s velikim strahom – kako odgojiti dijete da ne bude problematičan tinejdžer? To svakako nije lak zadatak jer svaki tinejdžer je individua. No si tinejdžeri žele isti stvar, a to je da budu neovisni.

Danas doista nije lako biti roditelj jednog tinejdžera jer otkad su zavladale društvene mreže i pametni telefoni, tinejdžeri se čine još više nezainteresirani slušati roditelje i slabije poštuju autoritet.

Roditelji su pod velikim stresom zbog posla i svih obaveza koje im život nameće, a posebno se osjećaju iscrpljeno kada kod kuće moraju voditi rat s tinejdžerima gdje se čini kao da roditelji gube bitku u komunikaciji s djecom.

Svaki roditelj se pita kako odgojiti zadovoljnog i pristojnog tinejdžera. Kažnjavanje, batine, vrijeđanje i vikanje nisu opcija da dijete napravite boljim, to može izazvati samo kontraefekt. Djetetu treba biti ponuđena otvorena komunikacija i ljubav. Dijete treba znati da ima vašu podršku kada mu je teško.

Ne smijete dijete prepuštati samom sebi i naučite ga kako se treba ponašati. Kada učini nešto dobro, uvijek ga pohvalite, a kažnjavajte ga samo na pravedan način. Djeca moraju znati da vi cijenite njihovo mišljenje i da ga uvažavate.

Djeca znaju u pubertetu postati depresivni i to ne smijete zanemariti jer to nije bez razloga. Možda će eksperimentirati s novim stvarima, ali vi morate uočiti ako se događaju neke velike promjene u njihovom ponašanju. Ne čekajte da situacija prođe jer ona može možda postati samo još gora. Uzmite sebi za odgovornost otkriti uzrok takvog ponašanja.

Stvari koje su se djeci dogodile u njihovoj dobi do četvrte godine jako oblikuju njihovu ličnost. Malena djeca osjećaju emocije kao što su ljutnja i bol, no oni su premali da procesuiraju takve emocije i djeluju na njih. Tek u tinejdžerskoj dobi počinu takve emocije djelovati na njih i oni mogu reagirati negativno zbog nekih trauma iz djetinjstva.

Autor: S. G., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock