Savjeti za razmnožavanje biljaka

ruže
Ruže, Foto: mllepetite/Sxc

Za većinu načina razmnožavanja nije potrebno puno stručnoga znanja. No pojedini načini, kao što su cijepljenje i okuliranje – oba se primjenjuju kod ruža i voćaka – zahtijevaju posebne vještine. Neke se biljke redovito razmnožavaju mladicama. Biljčice rastu na vrhovima vitica zelenoga ljiljana ili kordiline, izbojci ili mladice pojavljuju se oko podnožja grmolikih biljaka kao što su jorgovani te gomoljastih biljaka kao što su tulipani i gladiole. Neke vrste ljiljana stvaraju male grumenove u svome podnožju. Svaki grumen možete odvojiti od roditeljske lukovice i uzgojiti je u mladu biljku.

Biljke koje rastu u busenima, kao što su zvjezdani, krizanteme, kokotići, božuri i jaglaci, možete razmnožavati dijeljenjem. Iskopajte splet korijenja ili ih izvadite iz cvjetnjaka, potom ih razdvojite ili razrežite na dijelove. Svaki dio pojedinačno ponovo posadite ili presadite.

Biljke koje kasno cvjetaju podijelite u proljeće, a one koje rano cvjetaju, u jesen. Grumen lukovica proljetnih tulipana i sunovrata podijelite čim im uvene lišće.

Biljke koje rastu iz podanaka ili rizorna, kao što su neke perunike, hoste i dutdice, podijelite čim počnu rasti u rano proljeće. Želite li ih rasaditi, iskopajte grumen podanaka i očistite ih od zemlje. Oštrim nožem odrežite zdrave mlade komade s krajeva podanaka. Svaki komad treba biti dug 50 – 100 mm s korijenjem te najmanje jednim vegetativnim pupom. Sredinu grumena bacite.  Reznica je jednostavno dio biljke. Vršna reznica uzima se s vrha izrasle mladice bez cvijeta dok je stabljika mekana ili polutvrda (u ljeto). Panjska reznica uzima se kada je stabljika tvrda (u jesen). Oštrim nožem ravno odrežite stabljiku, odmah ispod lista i otkinite donje listove reznice. Tom prilikom ćete možda moći povući i » petu« ili komad kore starog drveta. Umočite reznicu u prašak za razvoj korijenja i posadite je u vlažan kompost (za sijanje sjemena) s tankim gornjim slojem pijeska. Omotajte cvjetnjak prozirnom plastičnom vrećicom i ostavite ga na toplom i sjenovitom mjestu mjesec dana ili duže.

Reznice tvrde stabljike sporo puštaju korijenje i mogu se presaditi u vanjsku gredicu tijekom cijele vrgetativne sezone. Malom alatkom odgrnite nešto komposta s jedne strane kako biste mogli provjeriti je li se korijenje razvilo. Ako jest, stavite cvjetnjak na svjetlo bez plastične vrećice i redovito ga zalijevajte ili, ako je riječ o reznici tvrde stabljike, presadite je na njezino trajno mjesto. Mlade mekane vršne reznice mnogih biljaka, kao što su metvice i bršljani, takoder će pustiti korijenje u maloj staklenci ili boci ispunjenoj vodom iz slavine. Kad se za korijene, zasadite ih u kompost za sadnju sjemena.

Afričke ljubice i gloksinije su biljke s debelim i dlakavim listovima koje se mogu uzgojiti pomoću lisnih reznica. Otkinite zdrav mladi list sa stabljikom, umočite kraj u prašak za razvoj korijenja pa zasadite na isti način kao i vršnu reznicu. Sam list ne smije dodirivati kompost.

Stabljike biljaka kao što su jagode, karanfili u rubnim gredicama, pavitina i ostale penjačice, magnolije i rododendroni pustit će korijenje ondje gdje dotaknu zemlju. Kako biste biljku sa savitljivim stabljikama razmnožili grebenicama, savij te jednu stabljiku do zemlje, napravite mali rez na najnižem dijelu stabljike tik ispod pupa i otkinite okolne listove. Na rez nanesite hormonski prašak za razvoj korijenja i zakopajte ga na dubinu od 25 – 50 mm. Pričvrstite ga ili pritisnite u zemlju i dobro zalijte. Nakon otprilike šest tjedana razvit će se korijenje. Novu se biljku tada može odvojiti od roditeljske biljke i presaditi.

Margotiranje  se može primijeniti na grane koje su prekrute ili previsoke da bi se mogle poleći na zemlju – na primjer, gumijevci (Ficus) se mogu razmnožavati tako u travnju. Napravite kosi rez odmah ispod pupa ili peteljke lista i 150 – 300 mm ispod vegetativnog vrška. Raskolite rez šibicom. Na ranu nanesite hormonski prašak za razvoj korijenja i oko toga omotaj te prozirnu plastičnu vrećicu i zavežite je pri dnu. Vrećicu ispunite vlažnom tresetnom mahovinom i povežite je na vrhu. Kada se korijenje pojavi, nakon otprilike deset tjedana, odrežite mladicu tik ispod korijenja. Mladu biljku zasadite u odgovarajuću vrstu komposta.

Foto: mllepetite/Sxc