Njega i masaža stopala

masiranje stopala
Masiranje stopala, Foto: coka/Shutterstock

Stopala su poput svih ostalih dijelova na našem tijelu podjednako važna i o njima treba voditi računa. Njega i masaža stopala nije kompliciran postupak. Njega svatko može naučiti te primjenjivati kako na sebi tako i na drugima.

Pored raznih krema za stopala koja će im pružiti dovoljno hidratacije i svježine, tu je i masaža za uklanjanje lošeg osjećaja nastalog tijelom cijelog dana provedenog na nogama.

Prije nego što počnete s procesom masiranja, obratite pozornost na oba stopala. Uvijek je dobro započeti na desnom stopalu, nakon čega se možete prebaciti na lijevo. Zašto je tako? Pokazalo se da ako prvo tretirate desnu stranu, mišići u cijelom tijelu koji su do sada bili napeti počet će se opuštati.

Osim opuštanja mišića ujedno će doći do bolje cirkulacije i pojačat će se proces eliminacije toksina. Tretman na lijevoj nozi radit će isto tako i na tjelesnoj razini, no ujedno će pomoći i prilikom otpuštanja nakupljenih napetosti na emocionalnom području.

Postoji nekoliko načina. Glađenje je jedan od njih. Klizite rukama niz stopalo od prstiju do pete, zatim gore, od pete do prstiju. Ponovite proces još dva puta ili sve dok se osoba ne opusti. Gnječenje je još jedna metoda.

Pritisnite stopalo koristeći pritom samo ravan dio prstiju od članaka do srednjeg zgloba. Okrećite šaku cijelo vrijeme dok pritišćete kako bi dobili blago rotirajući pokret. Kod rotacije stopala omotajte prste oko vrha stopala blizu prstiju, a drugom obujmite petu. Polako okrećite stopalo u smjeru kazaljke na satu te ponovo u suprotnom smjeru.

Širenje je metoda koja se sve više primjenjuje. Kako bi mogli raširiti rist, stavite palce i korijen dlana na nj puštajući pritom da vam se prsti oviju oko tabana. Povucite palcima preko rista rubovima, držeći ostale prste nepomičnima.

Pokušajte i s tapkanjem tako što ćete koristiti vrhove prstiju i tapkati preko cijelog rista. Ne zaboravite na svakodnevnu njegu stopala odgovarajućim proizvodima poput krema i losiona, a neće naškoditi ni upotreba esencijalnih ulja za potpun osjećaj opuštanja.

Svojim stopalima možete pomoći na više načina, a ako se odlučite na masažu, slijedi video koji će vam pomoći da najbolje izmasirate stopala.

Autor: S.Š. Foto: Masiranje stopala, Foto: coka/Shutterstock