Neki uobičajeni kuharski izrazi

Izrazi u kuhanju
Uobičajeni izrazi u kuhanju, Foto: Ariwasab/Shutterstock

Kuhanje vole mnoge žene, pa i muškarci. Najprije što treba naučiti jesu uobičajeni kuharski izrazi koje najčešće možete pronaći u kuharicama. Sigurno znate što znači miješati, istući ili pjenasto izmiješati no što to točno podrazumijeva pročitajte u nastavku. Za sve one koji nisu sigurni, slijedi nekoliko bitnih informacija za sve koji se vole baviti kuhanjem.

Miješati

Držite kuhaču okomito i mutite u sve širim i širim krugovima, na jednu stranu, dok sve nije dobro izmiješano. Trajanje miješanja određeno je u receptima. Uspjeh zavisi uvijek o dobrom miješanju. Vrlo je dobro miješati u mikseru (električna mješalica).

Istući

Sastojke tucite brzim i uzastopnim pokretima pomoću velike kuhače ili pjenjače, odnosno miksera. Kad je smjesa rahla i pokažu se mjehuri, ne tucite dalje, jer će se zračni mjehurići raspasti u male mjehuriće i smjesa neće uspjeti (npr. dizano tijesto). Cijela jaja koja želite staviti u tijesto ili upotrijebiti u druge svrhe tucite dok se žumanjak i bjelanjak posve ne izmiješaju.

Ako cijela jaja ili žumanjak želite dodati vrućoj juhi, mlijeku ili bilo kojoj vrućoj tekućini, morate ga prvo s malo hladnog mlijeka ili juhe izmiešati, da se ne bi zgrušalo. Uz neprestano miješanje treba postepeno dodavati vruću tekućinu. Ako želite izmiješati brašno i tekućinu, onda brašno morate prvo izmiješati s toliko tekućine da postane gusto-tekuća masa i ponovo tući dodavši ostatak tekućine (npr. palačinke).

Pjenasto izmiješati (na primjer maslac)

Krutu masnoću – maslac, mast, margarin – stavite u duboku posudu u kojoj ćete miješati. Ostavite masnoću na sobnoj temperaturi da omekša, ali da se ne rastopi. Električnom miješalicom ili poleđinom drvene kuhače trljajte o stijenku posude u krug na jednu stranu, sve dok masnoća nije glatka i pjenasta.

Ulupani snijeg i ostale primjese (brašno, prašak za pecivo itd. ) dodajte masnoći na kraju i samo lagano umiješajte. Ako se masnoća prilikom dodavanja jaja progruša, stavite ju na paru i dobro miješajte dok se masa ne izjednači. Što pažljivije miješate, to ćete dobiti finije tijesto, a uspjeh je siguran.

Umiješati (primiješati)

Pošto smjesu izlupate ili izmiješate da postane rahla, pjenasta, ostale sastojke dodajte vrlo pažljivo, tako da smjesa ne izgubi rahlost. Čvrsto ulupani snijeg uvijek posljednji, postepeno žlicu po žlicu, umiješajte u masu.

Utrljati masnoću u brašno

Na dasci prosijte određenu količinu brašna. Vrlo hladnu masnoću (maslac, margarin ili mast) izrežite na komadiće i stavite u brašno. Vrhovima prstiju trljajte brašno i masnoću (nikako ne gnječiti), dok ne dobijete masu koja je nalik na mrvice. Zatim dodajte ostale sastojke – sol, šećer, jaja i hladnu vodu. Opet vrhovima prstiju izmijesite tijesto. Samo na taj način dobit ćete fino, rahlo tijesto.

Zamijesiti

U posudu ili na dasku stavite brašno, jaja, vodu, šećer i drugo i gnječeći rukama mijesite sastojke dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.

Foto: Ariwasab/Shutterstock