Najbolji pramenovi za kosu

pramenovi

U posljednje vrijeme sve popularnije su postale tehnike bojanja kose pramenovima ombre, flamboyage i balayage stilom. Oni daju svježinu i odličan su izbor kada se želimo odlučiti na promjenu boje kose koja neće biti puno različita od naše prirodne boje.

Donosimo vam neke ključne točke koje morate znati ako ćete se odlučiti za jednu od ovih tehnika. Iako su sve tri dosta slične, postoje neke bitne razlike. Dobro ih proučite kako biste bili sigurni da ste izabrali onu tehniku koja vam najbolje odgovara.

Ombre

Kod ombre pramenova morate znati da su idealne za postizanje prirodnog izgleda. Kosa tako pri tjemenu zadržava tamniji, prirodni izgled, a spuštajući se prema vrhovima ona je sve svjetlija. Dakle, posvjetljivanje se događa postupno. Moramo naglasiti kako ovakvi pramenovi mogu biti suptilni, ali velikom razlikom u boji pri tjemenu i na vrhovima može se dobiti i upečatljiviji izgled.

Razmislite što želite jer se tehnike razlikuju prema vašim željama. Želite li ostaviti veći dio kose tamniji ili pak želite da su razlike pri tjemenu i na vrhu jedva primjetne. Njihovo izrada nije komplicirana pa je većina frizera uspješno može napraviti. Za izradu se koristi blajh koji će posvijetliti vrhove. Jedna od zvijezda s crvenog tepiha koja je odabrala ovakav stil je Jessica Alba.

Flamboyage

Glavna konkurencija ombre pramenovima su flamboyage pramenovi. Ovim pramenovima postiže se još prirodniji izgled kose. Kosa djeluje mladenački i kao da je okupana suncem. Taj efekt postiže se prozirnim samoljepljivim folijama s kojima frizer točno određuje koje pramenove trebaju posvijetliti. Ova tehnika zahtjeva precizan, čak i kreativan rad kako bi se uspješno postigao prirodni izgled kose.

Balayage

Radi se o pramenovima koji su nastali još 70-ih godina u Parizu. Riječ prevedena s francuskog jezika znači mesti, što znači da se boja nanosi kao da se šara po kosi. Frizeri ovaj stil dobivaju tako da da pri samom korijenu i malo ispod njega nanose gustu boju u debelom sloju, dok se pri vrhovima koristi puno manje boje.

Radi se o istoj boji, samo njezinoj manjoj koncentraciji na vrhovima. Time ćemo dobiti široke pramenove, a dojam će biti da nam je kosa posvijetlila prirodno od sunca. Pozitivno je to što će nam s vremenom kod izrastanja kose izrast biti manje vidljiv nego kod pramenova izrađenih na klasičan način folijom.

Ne smeta li vam izrast i ne volite odlaske kod frizera, izaberite ombre. Isto tako, ombre bolje izgleda na valovitoj ili kovrčavoj kosi gdje se ta linija prijelaza slabije vidi. Pripazite na suhe vrhove i nabavite dobro sredstvo za njihovu hidratizaciju jer se za posvjetljivanje koristi blajh.

Ako želite suptilnu promjenu odlučite se za flamboyage ili balayage tehniku. One ne zahtijevaju blajh već boju nijansu ili dvije svjetliju od vaše prirodne boje kose. Odlično izgleda i na kovrčavoj i na ravnoj kosi.

Autor: M.L., Foto: Nastya22/Shutterstock