Migrena – simptomi, uzroci i liječenje

napad migrene

Migrena se po svojim simptomima i osobnostima svrstava u primarne glavobolje. Zbog svojih jako izraženih simptoma migrena narušava kvalitetu života. Procjenjuje se da troškovi (direktni i indirektni) uzrokovani migrenama godišnje iznose i do 5 milijardi eura. Iz navedenog, možemo se uvjeriti da migrena ne predstavlja samo medicinski, već i društveni problem.

Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO), u svijetu je 15% populacije patilo ili trenutno pati od migrene. Najveći broj oboljelih nalazi se u Sjevernoj Americi, zatim u Južnoj te Srednjoj Americi, dok je u Africi najmanji zabilježeni broj oboljelih od migrenskih glavobolja. Također, migrene se više javljaju kod žena nego kod muškaraca te su također češće kod osoba bijele rase.

Migrena je bolest koja sa sobom može vući dugi niz različitih simptoma. Najčešći oblik migrene je migrena bez aure koja se javlja kod otprilike 80% stanovnika, dok se migrena s aurom javlja kod 20% stanovnika.

Kako prepoznati migrenu

Ako sumnjate na to da je vaša glavobolja migrenska, pitajte se sljedeće:

 • Predosjećate li da će vas zaboljeti glava?
 • Osjećate bubnjanje ili zujanje u glavi?
 • Osjećate mučninu?
 • Bol postaje toliko jaka da vam se plače?
 • Boli vas samo jedna strana glave?
 • Govore vam da izgledate blijedo i umorno?
 • Smeta vam buka ili svjetlost?
 • Smeta vam da vas drugi dodiruju za vrijeme bolova?
 • Smetaju vam mirisi?
 • Osjećate trnce u nogama ili rukama?
 • Glava vas boli nekoliko sati pa i nekoliko dana?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili s DA, vaša glavobolja je vjerojatno migrenska. Bitno je da pronađete uzrok svoje migrene i započnete s liječenjem.

Vrste migrene

Najčešće vrste migrene su migrena s aurom i migrena bez aure. Provjerite u koju skupinu pripadate uz detaljan pregled simptoma u nastavku.

Migrena s aurom

Migrena s aurom započinje pojavom prodromalnog stadija, odnosno stadija izraženih simptoma, nakon kojeg slijedi pojava aure. Trajanje aure može biti do sat vremena nakon čega se javlja umjereno do jaka glavobolja, koja, ako se ne liječi, može trajati i 72 sata.

Od ostalih simptoma mogu se pojaviti promjene u ponašanju u vidu euforije ili njoj suprotne depresije, iritabilnost, poteškoće pri koncentriranju, umor, mučnine,promjena apetita, konstipacija, osjetljivost na zvukove ili svjetlost, zamućen vid, bljedilo. Ovi simptomi najčešće se javljaju 24 do 48 sati prije početka same glavobolje.

Migrenska glavobolja je povratna pulsirajuća glavobolja koja traje od 4 do 72 sata. Umjerenog je ili jakog intenziteta i pojačava se svakom fizičkom aktivnošću. Također, mogu se javiti simptomi u vidu mučnine, povraćanja, fotofobije (strah od svijetla) i fonofobije (strah od jakih zvukova). Tijekom napada moguća je alodinija kože tj. fenomen kod kojega inače bezbolni poremećaj postaje bolan.

Migrena bez aure

Kod migrene bez aure karakteristike su iste kao i kod migrene s aurom, no prije nastanka same migrene ne prethodi pojava aure. Za dijagnozu potrebno je imati barem 5 napada glavobolje s karakteristikama migrene.

Uz migrenu s i bez aure imamo još podtipova migrene.

Podtipovi migrene

Iako su najčešće vrste migrene, migrena s aurom i migrena bez aure, mogu se javiti još neki podtipovi migrene. U nastavku donosimo koje su to.

Bazilarna migrena

Češće se javlja kod žena s prvom glavoboljom između 7. i 20. godine života. Kod pojave aure, prethode joj simptomi tipa dvoslike, vrtoglavica, nagluhost, tinitus, ataksija (gubitak koordinacije mišićnih pokreta) i dizartrija (poremećaj artikulacije govora) – simptomi koji se povezuju uz neka oboljenja moždanog debla.

Hemiplegična migrena

Hemiplegična migrena može se javiti u dva oblika, a to su sporadični ili familijarni oblik gdje u obitelji postoji još barem jedna osoba oboljela od migrena.

Za ovaj tip migrene karakteristična je pojava motoričke slabosti, nakon koje se pojavljuje jedan od klasičnih simptoma aure, a potom slijedi i migrenska glavobolja. Uz tu motoričku slabost, još se mogu javiti poremećaji pri komuniciranju, odnosno govoru, poput disfazija. Motorička slabost može se javiti samo s jedne strane tijela, no te strane se mogu mijenjati između napada i mogu biti u rasponu od blage poteškoće pri pomicanju do totalne nepokretnosti jednog ili više ekstremiteta. Ekstremiteti također mogu trnuti, može doći do povišene tjelesne temperature pa čak u ekstremnim slučajevima do kome i konvulzija.

Retinalna migrena

Retinalna migrena je migrena specifično karakterizirana poremećajem vida prije samog nastupanja glavobolje. Radi se o simptomima koji se mogu javiti na jednom ili oba oka, a koji uključuju pojavu iskrica, mrlja u vidnom polju ili pak potpunog gubitka vida. Simptomi traju oko 60 minuta i obično su reverzibilni. Nakon početnih simptoma, nastaje tipična migrenska glavobolja.

Kronična migrena

Kronična migrena je po simptomima i jačini boli teže podnošljiva nego migrena koja se javlja u epizodama. Da bi migrena bila kronična ona mora trajati 15 ili više dana mjesečno u periodu od 3 mjeseca, a da glavobolja nije vezana za neku drugu bolest, što se utvrđuje daljnjom dijagnostikom.

Također, jedna od karakteristika ovog tipa migrene je da tijekom jednom napada tip glavobolje i simptomi se mogu više puta promijeniti. Kod bolesnika koji pate od kronične migrene, u velikom broju javlja se psihijatrijski komorbiditet u vidu anksiozno-depresivnih epizoda, sindrom kroničnog umora, poremećaji probave te poremećaji spavanja.

Kod glavobolja tih razmjera naravno mogu se javiti i komplikacije. Neke od tih komplikacija su migrenski infarkt i migrenski status.

Migrenski status je pojava migrenske glavobolje čije je trajanje duže od 72 sata, no migrenski status također može nastati prilikom prekomjerne upotrebe lijekova. Migrenski infarkt je pojava simptoma uz razvoj lezija (oštećenja) na centralnom živčanom sustavu.

Koji su uzroci nastanka migrena

Točan mehanizam nastanka migrene još nije poznat. Postavljaju se razne teorije kao, primjerice, da glavobolja nastaje prilikom nagle vazodilatacije (širenja krvnih žila) te potom nagle vazokonstrikcije (sužavanje krvnih žila). No, definitivni uzrok još nije poznat.

Uzrok njezinih simptoma također nije poznat. Kao što je već spomenuto, bolesnici su tijekom napada jako osjetljivi na svjetlost, zvukove i mirise. Ponekada ti podražaji mogu djelovati kao okidači za napad migrene ili pak pogoršati postojeću glavobolju.

Dijagnoza migrene

Sama dijagnoza migrene donosi se na temelju detaljne kliničke slike te osobne i obiteljske anamneze. Kriteriji su različiti za migrenu s aurom i migrenu bez aure. Specifični dijagnostički postupci za migrenu ne postoje.

Dijagnostički postupci poput MSCT-a ili MR-a rade se ako se utvrdi neki abnormalni neurološki status, ako se glavobolja ne može svrstati niti u jednu grupaciju glavobolja ili ako se sumnja na neke druge patološke procese koji bi mogli biti uzrok glavobolje poput tumora.

Liječenje migrene

Prvo svi uvijek posežemo za analgeticima. Većina ljudi dobro reagira na korištenje acetilsalicilne kiseline odnosno aspirina, dok drugi više posežu za lijekovima iz skupine paracetamola.

Istraživanje je pokazalo da su kod akutnih epizoda migrene djelotvorni ibuprofen, paracetamol, naproksen i acetilsalicilna kiselina. Također, kombinacijom više lijekova iz skupine analgetika postižu se brži i bolji rezultati. U kombinacijama su se najbolje pokazali acetilsalicilna kiselina s paracetamolom. Paracetamol, osim što ublažuje bolove, pomaže kod fotofobije i fonofobije.

Od lijekova protiv bolova također se često koriste lijekovi za želudac zbog gore spomenutih simptoma (mučnina, povraćanje).

U krajnjem slučaju kod bolesnika koji već jako dugo pate od kroničnih migrena, liječnik može posegnuti za uporabom opioida poput morfija, no kod njih postoji veći rizik za nastankom ovisnosti. Zbog toga se ta opcija izbjegava, odnosno oni se koriste tek kada drugi lijekovi ne djeluju.

Ako je pojava migrene povezana s drugim organskim poremećajima, tada se propisuju lijekovi za tu bolest kao primjerice kod hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) liječnik će propisati antihipertenzive.

Profilaktički bolesniku se mogu propisati antidepresivi (Amitriptilin) ili antiepileptici (Valpreat, Lamal).

Definitivnog lijeka nema. Možemo ublažavati simptome dok oni ne nestanu. Postoje razne metode iz tradicionalne i alternativne medicine koji pomažu. Samo je važno utvrditi uzrok, odnosno okidač vaše migrene te koja metoda vam najbolje odgovara.

Okidači za napad migrene

No, da bi pravilno liječili migrenu, prvo morate prepoznati okidače koji do nje dovode.

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene pogađaju žene tijekom trudnoće, menopauze pa i u svakom ciklusu menstruacije. Tu se najviše ističe menstrualna migrena koja se najčešće javlja dan prije početka menstruacije te može trajati i do tri dana nakon početka menstruacije. Uzrok tome je pad estrogena, ženskog hormona, koji je normalan za razdoblje prije menstruacije.

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje kod kojega dolazi do smanjenog izlučivanja hormona štitnjače. Smanjena razina hormona dovodi do usporenosti organizma tj. usporenosti cirkulacije te većem zadržavanjem tekućine u tijelu. Jedan od simptoma hipotireoze je i umor koji može biti i jedan od okidača za napad migrene. Ako sumnjate da je štitnjača u pitanju, potrebno je jednostavno izvaditi krv i analizirati razinu hormona u krvi. Ako se dokaže hipotireoza, propisuju se nadomjesna terapija. Nakon reguliranja razine hormona, samo stanje bolesnika se poboljšava.

Alergije i preosjetljivost na hranu

Intolerancija na hranu može biti jedan od okidača za napad migrene. Istraživanja su pokazala da su to reakcije najčešće uzrokovane pšenicom, narančom i jajima. Eliminacija tih namirnica iz prehrane obično rezultira poboljšanjem stanja.

Nedostatak magnezija u organizmu

Manjak magnezija uzrokuje suženje tj. vazokonstrikciju krvnih žila za što se sumnja da je jedan od uzroka migrene. Manjak se javlja kod nedovoljnog unosa hrane bogate magnezijem (orašasti plodovi, sjemenke, banane, grašak, zobena kaša, brokula). Korigiranje razine magnezija obavlja se povećanim unosom hrane bogate magnezijem ili unosom pripravaka ili dodacima prehrani.

Što pomaže kod migrene

Ako ste jedan od onih koji nisu skloni lijekovima, postoje i neki alternativni načini za pomoć kod migrene.

Odmor

Kao i za nebrojeno mnogo stanja i bolesti, tako i za migrenu – prvi je bitan odmor. Stres se smatra jednim od glavnih okidača ne samo za migrenu nego i za niz drugih organskih poremećaja.

Savjetuje se kada imate napad migrene, leći u zamračenu sobu (zbog pojave fotofobije) s ugašenim televizorom ili mobitelom. Početi s dubokim disanjem i opuštanjem tijela. Također, za ovo se mogu koristiti tzv. guided meditations tj. meditacije s navođenjem koje vam govore kada duboko udahnuti, kako se fokusirati na svoje disanje i drugo.

Spolni odnos

Koristite migrenu upravo kao izgovor za seks? Njemački znanstvenici su dokazali da je seks bolji za liječenje bolova od analgetika. Više od polovice ispitanika koji su vodili ljubav tijekom migrene izjavili su da im je to pomoglo, odnosno da su se simptomi smanjili, a kod svake pete osobe simptomi su potpuno nestali. Dobrobiti seksa pripisuju se aktivaciji endorfina.

Oblozi

Kod se može migrena javiti tenzija tj. napetost u mišićima vrata, glave ili ramena. Tu mogu pomoći topli ili hladni oblozi, ovisi o tome koji vam bolje odgovaraju. Ponekad i malo duže toplo tuširanje s vodom usmjerenom na vrat može biti od velike pomoći. Ako vam se ne da stajati pod tušem duže vrijeme, uvijek možete mali ručnik smočiti toplom ili hladnom vodom i primijeniti ga na napeto područje.

Tjelovježba

Iz švedskog istraživanja iz 2011. godine dokazano je da redovita anaerobna tjelovježba ima jednake rezultate prilikom sprječavanja migrene kao i terapija opuštanja ili antiepileptik. Kao i kod spolnog odnosa, tijekom tjelovježbe dolazi do otpuštanja endorfina koji na prirodan način ublažuje bol.

Akupunktura

Akupunktura već nekoliko tisućljeća poznata metoda za pomoć kod mnogih tegoba, ne samo za glavobolju. Prema kineskoj medicini, specifične akupunkturne točke su povezane s unutarnjim tijekom energije. Stimulacijom tih točaka iglama, može se poboljšati protok energije u određenim područjima te se tako tijelo obnavlja.

Također istraživanje iz Njemačke je potvrdilo da ispitanici koji su često patili od migrena su je počeli rjeđe razvijati nakon mjesec dana akupunkturnih tretmana, a da učinak akupunkture se zadržao i tri mjeseca nakon prestanka tretmana.

Poboljšanje prehrane

Samim poboljšanjem prehrane pojedinac može drastično utjecati na organizam. Gore smo spomenuli da je nedostatak magnezija bitan faktor u razvitku migrene. Sukladno tome, bitno je u životu imati raznovrsnu prehranu, u ovom slučaju bogatu magnezijem.

Ako ne preferirate namirnice koje su prirodno bogate magnezijem, uvijek postoji alternativa. Alternativa se nalazi u obliku dodataka prehrani kao što su šumeće tablete. Uvijek su dobrog okusa, unijet ćete dovoljno magnezija, a brokule nigdje na vidiku. Samo je bitno pripaziti na doziranje. Nikada ne prekoračujte zadanu dnevnu dozu jer biste tako mogli napraviti štetu organizmu.

Prirodni pripravci za liječenje migrene

Đumbir se još naziva i eliksir zdravlja te je odličan prirodni lijek protiv bolova kao i namirnica za jačanje imuniteta. Svojim povoljnim djelovanjem na probavu, đumbir je dobar saveznik u borbi protiv mučnine i povraćanja. Može se koristiti u obliku čaja ili soka koji se pije jednom ili dvaput dnevno.

Metvica svojim svježim mirisom pomaže kod začepljenih krvnih žila koje mogu uzrokovati glavobolju, dok njezin sastojak mentol regulira krvotok. Preporučuje se udisanje para ulja metvice u tamnoj, hladnoj prostoriji, a može se pomiješati s uljem badema i koristiti za masažu sljepoočnica i vrata.

Cimet je isto jedan od saveznika u borbi protiv glavobolje. Cimet u prahu se može pomiješati s vodom kako biste dobili gustu pastu koja se namaže na čelo ili sljepoočnice, drži desetak minuta te se ispere. Glavobolja će, ako ne nestati, onda se barem smanjiti.

Bosiljak je začinska biljka jako intenzivnog mirisa. Ulje ove začinske biljke relaksira napete mišiće koji mogu biti uzrok glavobolje. Od bosiljka se može napraviti i čaj tako da se nekoliko listića bosiljka skuha s malo meda te polako pije. Također, listovi se mogu žvakati ili prokuhati s vodom pa inhalirati.

Odličan napitak od ananasa i kelja dokazano ublažava glavobolju. Ako se pije redovito, može služiti i kao preventivna mjera protiv glavobolje. U soku se još nalazi i krastavac koji pomaže rehidraciji tijela i celer koji ima protuupalno djelovanje na stanice mozga. Limun u soku koristi se kao regulator lužnatosti i kiselosti što je važan faktor u organizmu, a i u liječenju migrene.

Supernapitak ćete napraviti tako da pomiješate ½ ananasa, 3-4 lista kelja, 1 prutić celera, ¼ limuna, ½ krastavca i ½ đumbira.

Ako ste jedna od onih osoba koja pati od migrena, bitno je napraviti neke promjene u životu kako ne biste postali ovisni o analgeticima i liječničkoj pomoći. Uvedite vježbanje u svoju rutinu, barem 3 puta tjedno. Izbjegavajte velike količine alkohola i kofeina. Unosite dovoljne količine vode u organizam jer hidracija organizma je bitan faktor u prevenciji migrene. Naučite prepoznavati što vam uzorkuje stres te što vam pomaže pri opuštanju – je li to šetnja, spavanje, meditacija, vrtlarenje… To je na vama da otkrijete.

Foto: EmiliaUngur/Shutterstock

Bok. Ja sam Maja i znam što želim u životu. Rijetkost, znam. Svoje ispunjenje pronašla sam u pomaganju drugim ljudima. Tako sam postala član Crvenog križa te se uključujem u što više akcija. Također kao svoj životni poziv odabrala sam medicinu. Ili je ona odabrala mene? Ne znam. Medicinska sam sestra koja obožava raditi svoj posao. Nisam jedna od onih namrgođenih sestara kojih se svi boje. Ovdje sam jer uživam u pisanju članaka, priča, seminara i eseja. Moje pisanje ovdje biti će ponajviše bazirano na medicinski orijentiranim temama. Nadam se da će vam barem jedan od mojih članaka biti od koristi.