Masiranje kod kuće

kucna primjena masaze

Masažu je lako izvoditi. Neke oblike te terapije možete primijeniti i sami na sebi – na primjer, na šakama, rukama, nogama i ramenima. Ishod je, međutim, općenito bolji ako masažu izvodite na nekom drugom i obratno.

Ruke su jedina oprema koja vam je potrebna za izvođenje. Stol za masažu kakav upotrebljavaju profesionalni maseri svakako je od koriti, ali ne i od bitne važnosti. Osoba koju masiramo može ili leći na madrac ili se na pod i prostor za masažu može prostrti spužva odnosno debeli pokrivač i velik ručnik. Kada masirate ramena, osoba koju masirate neka sjedi na stolcu bez naslona i naslanja se prema naprijed na naslon kakva naslonjača.

Podmetač za masažu

Ovisno o tome koji dio tijela masirate, možda ćete se morati pobrinuti za kakav dodatni podmetač.

Ako nekome masirate leđa, a ta osoba leži ničice, pod glavu joj podmetnite jastuk i smotani ručnik pod koljena. Masirate li listove, kao podmetač stavite jastuk ispod gležnjeva. Ako masirate prednju stranu nogu, podmetnite jastuk pod koljena. Kod leđa i ramena osobe koja leži ničice, podmetnite joj jastuk pod prsa.

Ulja i losioni za masažu

Mnogo se različitih ulja može nabaviti za masažu. Jedno od najboljih za opću uporabu jest bademovo ulje, no isto se tako možete poslužiti i bilo kakvom kremom koja nema prejak miris i prebrzo se ne upija u kožu. Ako se osobi koju masirate koža izrazito masti, umjesto ulja upotrijebite puder ili vrlo fino kukuruzno brašno, što će kožu učiniti podatnijom.

Toplo okruženje

Masaža je najdjelotvornija u opuštenom raspoloženju, stoga neka prostorija u kojoj radite bude topla i tiha. Radi što veće topline i udobnosti, dijelove tijela koje ne kanite masirati prekrijte ručnikom.

Pritisak rukama

Koji god od pokreta primjenjivali, uvijek vrijedi ovo pravilo: što je dulji, pokret mora biti blaži, a što je kraći, mora biti dublji. Brzi pokreti potiču energiju, a polagani smiruju.

Razni ljudi različito osjećaju neku jačinu pritiska, stoga se pri masiranju ravnajte prema uputama osobe koju masirate. Istodobno mislite i na vlastitu udobnost. Držite li se pognuto tijekom masaže, od toga vas mogu zaboljeti leđa, pa zato nađite udoban položaj u kojem ćete raditi i ostati što možete opušteniji.

Savjeti za masažu

Nemojte se podvrgavati masaži ako imate vrućicu. Ako ste nedavno bili operirani, ne dajte se se masirati po operiranom području ili u njegovoj blizini.

Nemojte se podvrgavati masaži ako ste malo prije toga nešto pojeli ili ste istog dana već pili alkohol. Nemojte dozvoliti masiranje područja na kojem već postoje modrice ili upala te izbjegavajte pritisak na pregib koljena ili na kosti.

Ako znate ili mislite da ste trudni, možete prihvatit blagu masažu. Ako se podvrgavate nekom liječenju, najprije zapitajte liječnika je li masaža za vas bezopasna. Ako osjećate neobjašnjivu bol, otečenost ili bolest, posavjetujte se s liječnikom prije nego pokušate s masažom.

Autor: S.G., Foto: Martina Ebel/Shutterstock