Karijes i kako ga spriječiti

Karijes na zubu, Foto: Aidar/Shutterstock

Bakterije u plaku regiraju sa šećerom u hrani koju jedemo i proizvode kiseline koje mogu napasti i oslabiti zubnu caklinu (tvrdo, zaštitno tkivo na zubu), otvarajući put za nastanak karijesa.

Što je karijes?

Karijes se manifestira kao šupljina unutar zuba, koja ostaje nakon što se kariozno tkivo ukloni. Tri su najčešća mjesta na zubima gdje nastaje karijes:

Karijes na griznim plohama zubi nastaje kad plak ostaje zarobljen u fisurama na zubu. To je najčešći karijes kod djece jer ona često ne očiste ta područja dok četkaju zube.

Karijes između zubi nastaje kad plak ostaje neočišćen između zubi, na područjima koja su inače teško dostupna četkicom. Kako se ova područja ne mogu čistiti četkicom, potrebno je redovito čistiti područja između zubi zubnim koncem.

Karijes na površini korijena zuba nastaje kao posljedica povlačenja gingive ili gubitka kosti, što se povezuje s parodontitisom. Također je ovaj karijes češći sa starenjem jer gingiva počinje povlačenje. Ako plak ostaje na tako izloženim površinama korijena zubi, koje nisu zaštićene caklinom, karijes se počinje brže razvijati.

Kako spriječiti razvoj karijesa?

Srećom, možete lagano spriječiti razvoj karijesa ako imate ispravne navike oralne higijene. Ovo je lista stvari koje morate provoditi:

  • četkajte temeljito dva puta na dan, s mekanom četkicom – po mogućnosti ujutro i prije odlaska u krevet;
  • koristite fluoridiranu pastu za zube – fluoridi dokazano pomažu sprečavanju karijesa;
  • svaki dan čistite područja između zubi koja ne možete doseći četkicom;
  • jedite zdravu hranu i izbjegavajte česta grickanja slatkiša i slatkih napitaka;
  • posjećujte svojeg stomatologa redovito – barem jednom u šest mjeseci, za čišćenje i pregled;
  • stomatolozi preporučuju zamjenu četkice za zube barem svaka tri mjeseca ili ranije ako se istrošila.

Istraživanja pokazuju kako nove četkice uklanjaju više plaka nego one stare tri ili više mjeseci.

Kako često posjetiti stomatologa?

Trebate planirati posjetu stomatologu dva puta godišnje za preglede. Iako se pregledi mogu razlikovati, stomatolog će vam najčešće pregledati zube i gingivu za moguće probleme. Također vam mogu napraviti rentgensku snimku kako se bi se uvjerili da nema skrivenih problema. Mogu vam i profesionalno očistiti zube kako bi uklonili meke i tvrde naslage (kamenac) iznad ili ispod razine gingive i ispolirati ih te tako ukloniti plak i mrlje na površini zuba.

I ne zaboravite: stomatolog vam može dati stručne upute u četkanje i čišćenje zubnim koncem

Foto: Aidar/Shutterstock