Kako napraviti gel od aloe vere

aloe vera za kožu

Aloe vera ima puno ljekovitih svojstava, a uz pomoću gela aloe vere se mogu ukloniti i bore. Svakodnevnim korištenjem gela uklanjaju se bore i poboljšava elastičnost kože. U nastavku slijedi kako napraviti gel od aloe vere.

Aloe vera za kožu

Aloe vera je poznata kao biljka koja se nalazi u brojnim kozmetičkim preparatima, što i nije čudno budući da je mnogi zovu eliksirom mladosti.

Puno je prednosti koje pruža čudesna biljka, pa ju tako možete koristiti za:

 • Suhu kožu – ako vam je potrebna vlaga jer imate isušenu kožu, dovoljno je pomiješati nekoliko kapi limunovog soka, svježeg krastavca, gela i datulja te prije nanošenja na kožu usitniti.
 • Masnu kožu – ako imate problema s prekomjernim lučenjem sebuma dovoljno je prokuhati listove biljke i potom ih usitniti da bi na kraju dobili pastu.
 • Osjetljivu kožu – za sve koji imaju problema s crvenilom i prištićima dovoljno je pomiješati malo jogurta, gela te svježeg krastavca i usitniti dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete potom nanijeti na lice.

Aloe vera za zdravlje

Ljekoviti učinci aloe vere su:

 • pomoć kod opeklina od sunca
 • pomoć u probavi
 • poboljšanje zdravlja zubi
 • pomoć kod astme i alergije
 • ovlaživanje kože
 • smanjivanje upale
 • čišćenje organizma
 • liječenje želučanih problema
 • poboljšanje rasta kose

Prema vjerovanjima aloe vera daje ženstvenost i mladenačku energiju, a smatra se odličnim tonikom za jetru. Tonik je potrebno redovito koristiti za regulaciju masnoća i šećera te čišćenje metabolizma, a odličan je i za unutarnje iscjeljenje.

Gel od aloe vere

Gel aloe vere se može napraviti i kod kuće, a potrebna je zdrava biljka aloe. Za početak je potrebno oprati ruke i koristiti čisti pribor za izradu kako se gel ne bi kontaminirao.

Odreže se vanjski list biljke jer je zreliji i u njemu se nalazi dovoljno zdravog i svježeg gela. Najbolje je pripremiti manju količinu jer je gel aloe lako kvarljiv, a za pola šalice gela je dovoljno dva lista aloe.

Kada se odreže potrebno je list postaviti okomito u šalicu i pustiti da iscuri, a nakon toga se list oguli uz pomoć gulilice za povrće kako bi se odstranili vanjski zeleni dijelovi lista. Guliti treba pažljivo sve dok se ne dođe do gela koji se nalazi u sredini lista.

Uz pomoć žlice se uklanja prozirni mekani gel te se uzima do kraja i stavlja u čistu posudu. Ukoliko se želi sačuvati malo gela potrebno ga je pomiješati s 500 mg vitamina C ili dodati nekoliko kapi ulja s vitaminom E i pomiješati sastojke s blenderom.

Gel je upotrebljiv tjedan dana ili dva mjeseca ako se pomiješa sa sredstvom za čuvanje hrane i pohrani se u hladnjak. Može se koristiti za ovlaživanje kože ili kod opeklina od sunca, a od njega se mogu pripremiti i drugi domaći ljekoviti preparati.

Kako bi se uklonile bore potrebno je malo gela umasirati direktno na kožu u trajanju od 3 minute. Ovu masažu je potrebno provoditi redovito svake večeri prije spavanja i nakon samo nekoliko dana će se primijetiti poboljšanje.

Na popis ljekovitih namirnica dodajte i čudotvornu biljku kako bi se što bolje osjećali te izbjegli brojne bolesti i sačuvali ljepotu i zdravlje kože.

Autor: A.Z., Foto: kedrov/Shutterstock