Kupanje bolesnika u krevetu

Pranje bolesnika u krevetu, Foto: Lisa S./Shutterstock

Najmanje jedanput u tjednu bolesnik mora biti okupan u krevetu, a jako težak bolesnik, koji pušta izlučine pod sebe, mora se svakog dana kupati. Za taj se rad izabere najprikladnije vrijeme, prostorija mora biti topla, vrata zaključana, a prozori zatvoreni.

Važno je da pripremite lavor, vrč s toplom vodom, zdjelicu sa sapunom, dvije trljačice kojima ćete trljati bolesnika za vrijeme pranja, tri ručnika, čisto lično rublje za bolesnika, škarice i novinski papir za zaštitu poda.

Kada je bolesniku skinuta košulja, smjesti se na rub kreveta i ostavi pokriven samo jednom plahtom i laganim pokrivačem. Prvo se pere lice, oči, svakako bez sapuna. Uvijek se otkriva samo dio tijela koji se pere.

Pere se uvijek istim redoslijedom i na isti način. Dok se pere lice, dijagonalno složeni ručnik stavi se bolesniku pod bradu, a sa strane se zatakne pod glavu. Na ruku se navuče smočena trljačica kojom se pere lice. Zatim se pere vrat, zatiljak i uši – okrene se bolesniku glava na stranu. Zatim su na redu prsa – bolesniku se prebaci ručnik preko prsa, a gornji uglovi podvuku bolesniku pod pazduh. Ispod ručnika peru se prsa pokretima u obliku brojke osam. Nabore ispod dojki naročito treba dobro osušiti i naprašiti. Ako se na dojci primijeti bilo kakva promjena (madež ili tvrdoća), to treba zabilježiti i upozoriti liječnika.

Kad su prsa oprana, pokriju se suhim ručnikom i pere trbuh kružnim pokretima od prsa prema bokovima. Kad je trbuh obrisan, bolesnik se prekrije preko ramena, otkriju mu se ruke i ispod ruke stavi ručnik. Ruka se pere dugim kružnim potezima od ručnog zgloba prema ramenu. Važno je naročito oprati i osušiti potpazušje, a zatim naprašiti talkom.

Bolesnik sam opere šake, te stoga lavor stavite na krevet. Jednako se pere druga ruka. Ako je potrebno, podrežite mu nokte. Sada su na redu leđa – okrenite bolesnika na stranu i ponovno ga privucite na rub kreveta. Otkrijte mu leđa i stražnjicu, zaštitite krevet ručnikom. Leđa se peru čvrstim pokretima uzduž kralježnice prema gore, a sa strane prema dolje. Za vrijeme brisanja, leđa treba čvrsto trljati, zatim još i natrljati alkoholom ili rakijom i naprašiti talkom. Poslije pranja leđa bolesniku se navuče košulja.

Noge se zatim peru tako da se prvo donji ugao pokrivača prebaci koso preko kreveta. Donji ugao plahte s protivne strane povuče se prema gore , podvuče bolesniku ispod kuka noge koja se ne pere, doda bolesniku taj donji dio plahte i uputi bolesnika da ga poteže k sebi sve dok nema osjećaj da je pokriven kao u glaćicama. Zatim mu treba saviti nogu u kolj enu i podmetnuti ručnik. Lijevom rukom pridrži se potkoljenica, desnom rukom pere noga od stopala prema kuku kružnim potezima. Kad je noga oprana, obriše se, pokrije i pere druga. Prije pranja druge noge stavi se lavor na krevet, a u njega u vodu bolesnikovo stopalo da bi ste ga oprali. Pri pranju i brisanju posebnu pažnju treba posvetiti mjestima među prstima.

PRANJE SPOLNOG ORGANA I DEBELOG CRIJEVA

Ako to bolesnik želi, može se prepustiti njemu. Ako to mora učiniti njegovateljica, stavit će pod bolesnika zdjelu za nuždu, a krevet će zaštititi gumiranom plahtom, polivinilom ili papirom. Zatim će politi bolesnika vodom i oprati nasapunanom trljačicom u smjeru od spolnog organa prema debelom crijevu. Na kraju ga treba oplahnuti čistom vodom , dobro obrisati i malo naprašiti. Nije potrebno posebno napominjati da se voda ne smije štedjeti, nego što ćešće mijenjati.

NJEGA USNE ŠUPLJINE

Lakšem bolesniku mora se omogućiti da opere zube ujutro i prije večernjeg spavanja. Nepokretnom bolesniku mora zube prati njegovateljica. Zatražite da vas o tome pouči patronažna medicinska sestra.

NJEGA KOSE

Jedanput na dan mora se kosa dobro očešljati. Ako je duga, to traži poseban postupak, a najbolje je složiti  na vrhu glave, da za vrijeme ležanja bolesnika ne žulja i da se ne znoji. Pranje kose u krevetu poduzima se samo za dugotrajne bolesti i uz odobrenje liječnika. Kad budete to prvi put učinili, zamolite patronažnu službu da vas uputi.

Foto: Lisa S./Shutterstock