Kotleti od ovčetine

Kotleti od ovčetine

Kotleti uvaljani u mrvice. Kotlete izrezane sa po dva rebra, izlupane, posoljene i popaprene, uvaljamo u mrvice kao teleće odreske, pečemo i poslužimo uz njih repu ili kiseli kupus, krastavce ili pikantni umak. Ako je meso žilavije, meso uz rebra tušimo/parimo, kad se ohladi izrežemo kotlete, uvaljamo ih u jaje i mrvice i pečemo.

Pečeni kotleti sa senfom/slačicom/gorčicom. Od mladog odležanog ovčjeg hrpta (leđa) odrežemo kotlete, izluparno ih i posoljene ostavimo nekoliko sati da stoje, zatim pečemo naglo na masti, pirjamo s malo juhe dok ne omekšaju i uz njih poslužimo senf.

Nadijeveni kotleti (»špikani) s povrćem . Lijepo pripremljene kotlete špikamo i pirjamo na maslacu s lukom i malo juhe dok ne omekšaju , a sok ne počne poprimati smeđu boju, nakon toga ih pečemo na jačoj vatri da dobiju . Možemo ih ukrasiti krumpirom, pireom od graha, graška ili , s pirjanom repom ili krastavcima .

Kotleti sa smeđim umakom. Izlupane/istučene kotlete ili odreske posolimo i popaprimo, stavimo ih u posudu s narezanim lukom, zrnima začina, listovima lovora i prelijemo crvenim vinom, pa pirjamo dok ne omekšaju, te na kraju zakuhamo sa smeđim umakom.

Ili ih pirjamo sa salamurom, a umak pripremimo kao kod smeđe pirjanog mesa (pirjanog dok ne dobije smeđu boju).

Kotleti sa češnjakom. U mesu izbodemo rupe i u njih utisnemo izgnječeni češnjak pomiješan s peršunom, te pirjamo na masti s povrćem i juhom.

Kotleti sa rajčicama. Pirjamo izlupane kotlete kao u gornjem primjeru sa smeđim umakom i zalijemo tim sokom brzo spravljeni rijetki umak od rajčica s paprom, sa kojim ih zakuhamo.

Kotleti sa krumpirom. Kotlete izrezane sa po dva rebra izlupamo, posolimo i pirjamo na slanini s povrćem, cijelim začinima (ne samljevenim) i malo juhe. Čim omekane, u procijeđeni sok dodamo oguljene sirove krumpire izrezane na režnjeve i sa njima kuhamo meso u dobro zatvorenoj posudi dok krumpir ne omekša.

Kotleti sa sirom. Izlupane/istučene kotlete posolimo i s jedne strane namažemo smjesom od sitno isjeckanog peršuna, luka i sardela i pirjamo ih dok ne omakšaju. Kad dobiju boju, posipamo ih ribanim parmezanom, dodamo na dno malo kiselog vrhnja i ostavimo u pećnici još tako dugo, dok ne poprime izgled glaziranih kotleta.

Kotleti sa paprikom. Na vruću mast stavimo sitno izrezani luk, papriku (mljevenu) istučene kotlete, malo češnjaka i kima i pirjamo ih uz često dolijevanje juhe. Kad meso omekša, dodamo kiselog vrhnja. U ovaj brzo spravljeni umak možemo umiješati mahune, koje smo prethodno skuhali u slanoj vodi i izrezali na rezance.

Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock