Voćni kolač sa želatinom

voćni kolač sa želatinom

Želatina je namirnica koja se često koristi u domaćinstvu, za pripremu hladetine, ali najviše za slastice od voća te za razne kreme. Želite li probati možete ju i vi iskoristiti i napraviti voćni kolač sa želatinom, koji će doći kao prvo osvježenje.

Želatina ima višestruku primjenu pa se tako osim u kulinarstvu koristi i za kozmetičke svrhe. Ona je na neki način zamjena za kolagen, najzastupljeniji protein u tijelu čovjeka, koji se prikazuje u obliku netopljivih vlakana. Zbog toga njegov gubitak ostavlja negativne posljedice ne samo na izgledu nego i na zdravlju.

Kako je želatina korisna za zatezanje kože sve se više koristi u kozmetici kao dio raznih tretmana za ljepotu, ali isto tako i za oporavak vezivnog tkiva, što je važno za ljude koji imaju problema sa zglobovima.

Postoji nekoliko vrsta želatine, a najpoznatija bijela se najčešće upotrebljava za učvršćivanje želea i krema. Možete ju kupiti u zrnu ili prahu. Savjetuje se jedna velika žlica želatine u zrnu kako bi se stislo oko pola litre tekućine.

Međutim postoje mala odstupanja, a pogotovo ako se tekućini dodaje kiselina i voće. Želatina se rastopi u malo hladne vode i potom doda kremi, s tim da treba paziti dok ju mjerite. Uvijek je bolje staviti manje želatine nego previše.

Jasno je kako se spomenuta namirnica koristi za više toga, a ako ste željni isprobati voćni kolač koji još niste imali priliku napraviti, vrijeme je da se odlučite za voćni kolač sa želatinom. Slijedi recept s nekoliko korisnih natuknica.

Sastojci za kremu:

  • vrhnje za šlag
  • 1 voćni jogurt po izboru
  • želatina u prahu
  • 100 g šećera

Sastojci za biskvit:

  • 5 žlica brašna
  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • prašak za pecivo

Za biskvit je potrebno prvo pomiješati bjelanjke i potom dodati ostale sastojke uključujući i žumanjke. Nakon toga upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 180 stupnjeva. Uzmite posudu za pečenje u koju ste dodali malo ulja, izlijete smjesu za biskvit i stavite da se peče.

Za kremu treba pomiješati šećer i jogurt te vrhnje za šlag. Uzmite želatinu i pomiješajte sa sedam žlica hladne vode, stavite na vatru i otopite. Toplu želatinu treba dodati u smjesu od šlaga, šećera i jogurta. Na kraju dodajte višnje ili trešnje i prelijte na biskvit. Ostavite barem sat vremena u hladnjaku prije serviranja.

Foto: Thomas M Perkins/Shutterstock