Kako zavezati čvor

Čvorovi, Foto: Stella Caraman/Shutterstock

Iako ima mnogo načina vezivanja čvorova ili uzlova, u osnovi ih se može podijeliti u dvije skupine: na one koji služe za vezivanje konopa za nepomičan objekt te na one koji služe za spajanje dvaju konopa, po mogućnosti različitih debljina.

Koji god čvor vezali, konop ima dva dijela u odnosu na čvor – mrtvi kraj ili stalac, kojime ne možete rukovati, te živi kraj ili poteg. Petlja između dva kraja može biti gornja (živi kraj ide preko mrtvoga) ili donja (živi kraj ide ispod mrtvoga).

Polučvor i čvor na petlju

Najjednostavniji čvor je polučvor ili poluuzao. Napravite petlju i kroz nju provucite živi kraj. Presavijete li kraj konopa prije no što ga provučete kroz petlju, dobit ćete čvor na petlju.

Osmica

Da biste zavezali čvor na kraju konopa, kako se konop, na primjer, ne bi izvukao pod pritiskom, načinite donju petlju, a potom gornju petlju. Provucite živi kraj konopa kroz prvu petlju tako da nalikuje broju 8.

Vrzni čvor ili vrzni uzao

Upotrebljava se za vezivanje konopa oko nepomičnog objekta, kao što je brodska bitva, a veže se tako da se naprave dvije preklapajuće petlje. Kako bi se bolje pritegnuo, zavežite i polučvor.

Muški čvor ili muški uzao

Upotrijebite muški uzao (dva obična uzla zavezana u suprotnome smjeru) kako biste spojili dva konopa jednake debljine ili za vezivanje zavoja na rani. Da biste ga razvezali, povucite jedan od živih krajeva konopa prema drugome. Na taj način od njega ćete napraviti klizni čvor kao što su dva polučvora s lijeve strane.

Zastavni čvor ili zastavni uzao

Želite li spojili dva konopa različitih debljina, upotrijebite zastavni uzao. Debljim čvorom napravite gornju petlju, zatim provucite kraj drugoga konopa kroz petlju. Provucite tanji konop oko mrtvoga kraja debljega konopa pa natrag kroz petlju.

Foto: Stella Caraman/Shutterstock