Kako smanjiti strah od letenja avionom

Pogled iz aviona, Foto: gimbok/Sxc

Nikome nije svejedno letjeti među oblacima, ali neki ljudi imaju baš strah od letenja avionom te zbog toga propuštaju puno zanimljivih stvari. Osim ako baš nemate napadaje panike i uznemirenosti, pokušajte primjeniti neke od naših savjeta i let avionom će vam biti mnogo manje stresan.

Nemojte odmah u prvom letu ići preko oceana jer je let predug. Isto tako nemojte ići na let od pola sata jer su ti letovi često u avionima koji po udobnosti i veličini nisu ni blizu onima kojima se leti na dalje destinacije. Nađite zlatnu sredinu i krenite.

Na put krenite svježi, odmorni i punog želuca.

Konzumaciju kofeina i nikotina koji pojačavaju strah i nervozu svedite na minimum.

Neke osobe pribjegavaju alkoholu jer smatraju da će ih opustiti, no moraju upamtiti da on potiče agresivnost i svadljivost koje ih mogu dovesti u ozbiljne probleme.

Tablete za smirenje mogle bi pomoći u opuštanju, no i njih treba uzimati s dozom opreza i isključivo prema liječničkim uputama.

Ukoliko putujete sami, pokušajte podijeliti s nekim svoje strepnje, bilo da se radi o stjuardesi ili putniku do vas jer će vam biti lakše ukoliko budete imali osjećaj da vas netko razumije. Ipak, nemojte previše pričati o svojim strahovima i scenarijima koji bi se mogli odviti dok ste u zraku jer ćete vrlo vjerojatno prestrašiti neke vama slične putnike. U avionu je sigurno barem još nekoliko osoba koje dijele vaše strahove.

Bojite li se visine, nemojte sjediti do prozora.

Za vrijeme leta slušajte CD s opuštajućom muzikom ili gledajte neku komediju; horori i akcijski filmovi čiji su protagonosti teroristi ili otmičari aviona strogo su zabranjeni.

Vodite li razgovor s osobom do vas, izbjegavajte teške i dramatične teme te se držite ćaskanja o vremenu, glazbi i filmu.

Vježbom do savršenstva – što više letite, manje ćete se bojati. Kad god imate priliku i mogućnost koristite avion i kroz praksu uvidite da letenje i nije toliki bauk.

Foto: gimbok/Sxc