Kako ugraditi antenu na automobil

Antena na autu, Foto: Zeljko Radojko/Shutterstock

Položaj same automobilske antene važan je koliko i njezina kvaliteta. Odaberite antenu koja se uvlači i zaključava ili kupite fleksibilnu antenu presvučenu gumom koja je gotovo neuništiva. Sve vrste antena možete naći u trgovinama autodijelovima i u trgovinama opremom za automobilske radiosustave.

Ugradite antenu što dalje od motora ili sustava za paljenje automobila. Inače, gotovo sigurno doći će do električnih smetnji. Iz jednakih razloga, žica neka bude što kraća i podalje od žica i električne opreme automobila. Vjerojatno ćete morati probušiti rupu na karoseriji, obično promjera 19 do 22 mm. Budite oprezni da vam se svrdlo ne izmakne i da ne oštetite boju automobila, žice ili komponente ispod karoserije.

U mnogim se automobilskim priručnicima preporučuje položaj za ugradnju antene. Zalijepite traku za prekrivanje u križ na mjesto odabrano za antenu te označite središte križa gdje ćete izbušiti rupu. Upotrijebite zašiljeno točkalo i čekić te napravite maleno udubljenje u metalu ispod središta križa, kako biste spriječili vrludanje svrdla. Počnite s malim svrdlom – ne većim od 3 mm – zatim upotrebljavajte sve veća dok ne probušite rupu željene veličine.

Druga je mogućnost da upotrijebite ubodnu pilu ili da malenu rupu proširite okruglom turpijom. Vrh turpije omotajte trakom za prekrivanje da ne biste oštetili boju automobila. Brusnim papirom izbrusite donji dio oko rupice sve do golog metala, kako biste osigurali dobar kontakt između antene i karoserije. Slab kontakt ili korozija često su uzrok lošeg radioprijama. Umetnite antenu odozdo kroz rupu i čvrsto zategnite matice. Zaštitite izbrušeni metal smjesom za kitanje. Provedite žicu antene do radija i uključite je u odgovarajuću utičnicu.

Foto: Zeljko Radojko/Shutterstock